Meny Lukk

“Uncharted” – Flyvende action som krasjlander


Uncharted har en høy underholdningverdi, men blir holdt tilbake av noen idiotiske valg

Med Uncharted på kino denne helgen, og en The Last of Us serie som etter planen premierer mot slutten av året, er det vanskelig å ikke beundre ambisjonen til playstation productions. De eier en haug med spillserier som kan bli store filmserier, og de begynner med de to mest prisbelønnete fortellingene de eier. Det er derfor litt skuffende å melde at den første produksjonen til studioet faller midt på treet. 

Uncharted følger Nathan Drake (Tom Holland – Spiderman No Way Home, The Lost City of Z) på hans første ekspidisjon for å finne “den største skatten som aldri er funnet”. På reisen samarbeider han med Victor Sullivan (Mark Wahlberg – Transformers The Last Knight, Pain and Gain), en eldre svindler med en bachelor i bedrageri. Hvis de lykkes venter et liv av rikdom, men kan de stole på hverandre?

Videospilladapsjonen er regissert av Ruben Fleischer (Venom, Zombieland), og det kunne ikke vært mer åpenbart. Signaturen til denne regissøren er at fortellingene flyter mellom lokasjoner sømløst ved kreativ bruk av grafisk design og redigerering. Det er sikkert denne kvaliteten som ga han denne jobben. Selv om historien hopper fra by til by klarer Fleischer å opprettholde en flyt som gjør at seeren er underholdt fra start til slutt. 

Hvor filmen virkelig ikke funker er i redigeringen. De fleste actionscenene i denne filmen er veldig dårlig, dette grunnet en irrasjonel høy klipprytme. Tom Holland er en fysisk skuespiller, og kan enkelt utføre krevende actionscener. Det er derfor skuffende at alle slagene blir gjemt bak en endring i kamerauttsnittet. Spillene sin action tar inspirasjon fra Steven Spielberg (Indiana Jones, War of The Worlds), så det er skuffende at filmen valgte å bli inspirert av Taken 3. Denne tilnærmingen til action ødelegger alle set-piecene bortsett fra én! Hvis du har sett markedsføringen for filmen har du kanskje lagt merke til at flyscenen har stått i fokus. Dette er filmens beste actionscene. Redigeringen funker bra med den intense situasjonen, og Tom Holland sin holdning minner seeren om at dette er den samme Nathan Drake som i spillene. 

Skuespillet i filmen er generelt praktfullt. Tom Holland funker som Nathan Drake, og blir nok enda bedre i oppfølgerne som denne filmen trolig vil få. Antonio Banderas (Pain and Glory, Shrek 2) var en mektig protagonist som ga sterkt inntrykk, selv om han ikke tar så mye del i filmens handling. Den eneste som ikke gjorde en veldig god jobb var Mark Wahlberg, som spiller Victor Sullivan som en gammel og trøtt man, selv om Wahlberg er 50 år gammel. 

Uncharted er starten på en langvarig satsing fra Sony, for å få sine IPs på det store lerretet. Filmen er underholdende fra start til slutt, men måler seg ikke opp mot materialet den er basert på, og kommer aldri i nærheten av de beste filmene fra samme sjanger. Men med en elskverdig hovedkarakter, og en tone som publikum utvilsomt vil elske, er filmen et godt grunnlag for noe som kan bli kjempebra.

"Uncharted" regissert av Ruben Fleischer. Med: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas. Spilletid: 1 time og 56 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. Premiere: 18.02.2022

Relaterte innlegg