Meny Lukk

Skremmende skrekk på budsjett

Utburd: Myten våkner – Regi: Astrid Thorvaldsen – Kindergarten Media / NTNU – 1 t. 12 min.

utburd

En vennegjeng på fem er på vei til en hytte ute i skogen, og det er vel liten tvil om at norske filmskoger er langt fra vennligsinnede. Kulissene er med andre ord velkjente, men bak kulissene på akkurat denne filmen var ting ganske annerledes enn på en vanlig norsk spillefilm. Den er nemlig laget av masterstudenter ved NTNU, og hadde et budsjett på beskjedne 250 000 kroner. (Til sammenligning hadde selv egenfinansierte Død snø så mye som 14 millioner å rutte med). Det er fristende å bedømme denne filmen som en hvilken som helst annen film, men det kjennes viktig å presisere forutsetningene.

Nevnte forutsetninger gjør nemlig resultatet desto mer imponerende. Utburd: Myten våkner utnytter norsk natur og (nettopp) myter til det fulle, og spinner et univers som til tider er virkelig skummelt. Filmen ble vist under Kosmorama-festivalen i vår, og gjorde seg på ingen måte bort blant internasjonale skrekkfilmer som australske The Babadook. Regissør Thorvaldsen har tatt smarte valg underveis, og Utburd er nok et bevis på at hva man ikke ser ofte kan være vel så skummelt som det man ser.

Det er riktignok aspekter som ikke er helt på topp, og særlig er det en del ting å pirke på i manus. En del ting henger liksom ikke helt på greip, men det er ingenting man plages veldig av. Skuespillet er gjennomgående godt, selv om det til tider er tydelig at vi møter fem skuespillere som debuterer i langfilmformat. Stort sett er det også manuset som virkelig hindrer dem i blomstre. Men så er skrekkfilm generelt kjent for å ha de mest tredimensjonale og interessante karakterene…

Alt i alt er Utburd: Myten våkner absolutt et godkjent tilskudd til den norske skrekkfilmfamilien, med flere sekvenser som virkelig setter skrekken i deg.

Relaterte innlegg