Meny Lukk

“Veien videre” – Sjarmerende kjørefilm


I en sølvblank SUV møter vi en Iransk familie på biltur. Familien består av mor, far og to sønner med en relativ stor aldersforskjell mellom seg. I løpet av den neste halvannen timen observerer vi en familiedynamikk imens de kjører mot et noe hemmelig mål.

Med Veien videre som mange andre filmer på pressevisning ville jeg holde forventningene mine nogenlunde nøytrale. Derfor satt jeg meg ned i kinosalen foruten noen forhåndstanker. Fra første stund blei jeg sjarmert med filmens lyse, pene utseende, som gjorde meg både engasjert og spent for veien videre.

Dette er som de fleste kanskje har plukka opp på en ny film i sjangeren kjørefilmer. En sjanger som kan falle godt i smak, og det gjorde det her og. Premisset for filmen er enkelt, og med sin litt rolige gang kan man bare lene seg tilbake og kose seg.

Filmen er en relativt saktegående affære, men den gjør noen enkle, effektive grep for å holde seeren investert. For man vet ikke helt sikkert hva familien ekte mål for turen er, og med å droppe små hint gjennom dialog, kroppsspråk og musikk, mater filmen nysgjerrigheten vår.

I løpet av de drøye 90 minuttene setter man virkelig pris på de små detaljene i oppførsel og atferd som utgjør personlighetene og sinnstilstandene til familiemedlemmene. I motsetning til andre filmer hvor man blir overkjørt av forskjellige karaktertrekk fra første stund er det her åpent for å bli kjent med alle karaktertrekka gradvis og naturlig.

Panah Panahi som har både skrevet og regissert denne filmen burde gi seg selv en klapp på skuldra. Veien videre er hans regi-debut, og det er på ingen måter en dårlig måte å starte sin regissørkarriere på. Manus er noe som virkelig spiller en stor rolle med filmer som dette, som stort sett klamrer seg fast til mellommenneskelige interaksjoner. I Veien videre er manuset upåklagelig, til tross for tydelige utfordringer med oversetninger grunnet det store språkhoppet fra farsi til engelsk.

Veien videre var for meg en veldig sjarmerende og tilfredsstillende film. Den er kanskje ikke filmen med mest popkornfaktor, men det skal den heller ikke være. Dette er absolutt en film jeg vil anbefale for en roligere kinoopplevelse.

Veien videre / Jaddeh Khaki - Regissert av Panah Panahi. Hassan Madjooni, Pantea Panahiha, Rayan Sarlak, Amin Simiar. Aldersgrense Tillat for alle. Spilletid 1t 33min. Land: Iran.  Norgespremiere: 29.04.2022

Relaterte innlegg