Meny Lukk

«Weiner» – En herlig reise i amerikansk politikk

De som har fulgt med på amerikansk politikk de siste årene har kanskje hørt navnet Anthony Weiner før. Spesielt om man godter seg over politiske skandaler og intime bilder av offentlige personer som sprer seg på internett. I 2011, etter over ti år som medlem av kongressen i New York, trakk han seg ut av rampelyset da intime bilder som han hadde sendt til jenter på nettet ble lekket. En gullgruve for amerikanske talk show-verter og komikere, ikke minst siden hans etternavn «Weiner» uttales nøyaktig på den måten du ønsker at det skal uttales.

I denne dokumentaren får vi være flue på veggen når Anthony Weiner skal gjøre et politisk comeback, to år etter det som blir referert til som «sexting-skandalen». Denne gangen stiller han som ordførerkandidat i New York City, og han sparker i gang det hele med et nøye koreografert videoklipp, der vi får se familiemannen Anthony Wiener som rusler rundt på eiendommen sin og forteller seerne om hvordan han skal gjøre New York til middelklassens hovedstad.

Vi har allerede fått en god oversikt over hvem Weiner er, og han blir nok litt ufrivillig komisk framstilt av både pressen og skaperne av denne dokumentaren, men han er bare den typen. Jeg vet nesten ikke om jeg skal heie på han eller mot han, og ender opp med å bare synes synd på han. Han er en stakkarslig fyr, og tidlig i valgkampen blir det lekket enda flere bilder fra hans periode som Don Juan på internett. Eller Carlos Danger, som var aliaset han brukte. Det er her dokumentaren tar seg opp. Pressen distanserer seg fra politikken, og fokuserer heller på det de vet at publikum vi ha: skandale. Weiner nekter å la seg kue, og forsøker fortsatt å vinne ordførervalget. Dokumentaren tar oss med på hele reisen.

Skaperne av filmen, Josh Kriegman og Elyse Steinberg, har ikke mange store prosjekter bak seg, men klarer likevel å fortelle denne historien på mesterlig vis. Det kreves ingen kunnskap om verken Weiner eller amerikansk politikk på forhånd, og vi kommer tett på både det private og offentlige livet til det tidligere kongressmedlemmet. En montasje av Weiners liv sparker i gang filmen, og allerede fra første sekund har vi en viss forståelse for hva vi har å forvente oss. Dette er en film om amerikansk politikk og amerikansk presse, en film om de høyeste topper og de dypeste daler, og på mange måter en film om et mobbeoffer som blir lei av å vende det andre kinnet til.

Det kan til tider føles som om filmen går litt for sakte framover, samtidig skulle man ønske at det var mer. Du blir grepet av en spenning, mye basert på at Weiner gjentatte ganger klarer å drite seg ut i offentligheten, og du venter på at det skal skje en gang til. I tillegg kan man føle på en skramme i ekteskapet hans, og man blir igjen sittende og tenke «Stakkar lille Weiner, har du dummet deg ut igjen?». Han har et vitse-stempel over hele sin karakter, men skal virkelig ha ros for at han lot kameraene være med på så godt som alt. Dette er rett og slett en god, informativ og øyeåpnende dokumentar, uansett om du er interessert i politikk eller ikke.

 

Weiner - Regissert av Josh Kriegman og Elyse Steinberg, skrevet av Eli Despres, Elyse Steinberg og Josh Kriegman; Med Anthony Weiner, Huma Abedin.
Spilletid: 1 t. 33 m. Land: USA. Premiere: 07.10.2016. Aldersgrense: Tillatt for alle

Relaterte innlegg