Meny Lukk

10. Argentina – “Wild Tales”

For niende utgave av “Jorda rundt på 80 filmer” går turen til Argentina og en komisk antologi nominert for både beste fremmedspåklige film under Academy Awards og Palme d’Or i Cannes. I tillegg er selveste Pedro Almodóvar å finne blant filmens produsenter. Regissør og manusforfatter Damián Szifron presenterer seks urelaterte, korte historier som alle har fellesnevneren hevn. Karakterer og location varierer enormt mellom fortellingene slik at det er vanskelig å vite nøyaktig hvor man ender opp hver gang noe nytt blir introdusert.

Heller enn å ha et fokus på blodige og skremmende havnaksjoner (selv om det skal sies at blod og vold definitivt har sin plass også i Wild Tales) har Szifron valg å se på hevntemaet gjennom en mørk komedie. Handlingene er like uheldige og usannsynlige som de er forferdelige og latterlige. Det er virkelig ikke situasjoner man drømmer om å havne i, samtidig som skadefryden man opplever gjerne kunne sagt det motsatte. Filmen tar for seg både hevn mot enkeltpersoner, hevn mot en gruppe mennesker, hevn mot fremmede og hevn mot “systemet”. Szifron treffer desverre ikke like godt med alle fortellingene; spesielt er “Las ratas”, en fortelling om en servitør som får mannen ansvarlig for farens død som gjest, filmens klart svakeste innslag. Til gjengjeld er både “El más fuerte”, en bilkrangel på en øde landevei, og “Hasta que la muerte nos separe”, verdens både værste og mest underholdende bryllup, to virkelig fornøyelige (og blodige) hevnhistorier. Mest tilfredsstillende er likevel Simón Fischers (Ricardo Darín) hevnaksjon mot storbyens statseide parkeringsbyrå som treffer midt i blinken når det gjelder byråkratisk likegyldighet og hevnlysten man kjenner på når ting bare virkelig ikke går din vei.

Det er filmens evne til å blande det absurde med det hjerteskjerende og skremmende og samtidig fremstille det på en virkelig morsom måte som gjør at det helhetlig fungerer så bra som det gjør. “Hevnen er søt” sier man ofte, men Wild Tales (som tittelen også poengterer) belyser også hevnens keotiske, morbide og poengløse side. Det ligger noe virkelig ekte og ebehagelig bak alle de seks situasjonene, men det er kanskje like greit å fokusere på det morsomme ved dem.

Wild Tales - Regi og manus av Damián Szifron: med Darío Grandinetti, María Marull, Julieta Zylberberg, Rita Cortese, Leonardo Sbaraglia, Walter Donado, Ricardo Darín, Oscar Martínez, María Onetto, Erica Rivas, Diago Gentile. Land: Argentina. Spilletid: 2t 2 min: 

Relaterte innlegg