Meny Lukk

72. Guatemala – «The Golden Dream»

Guatemala og filmskaping er to ord som ikke helt henger sammen. Om man skal stole på filmdatabasen TMDb, finnes det til nasjonen loggført 39 filmer, hvorav 33 av dem er laget etter 2004. Sett dette ved siden av Norge som en filmnasjon, og vi har ifølge samme database 890 filmer laget her.

Så når man skulle velge en enkelt film for å representere den smale filmnasjonen som er Guatemala var det ikke så veldig vanskelig, da det rett og slett nesten ikke var noe å velge imellom. Det jeg ikke forventet var at The Golden Dream i seg selv skulle vise seg å ikke bare være en veldig god film, men også en film som kan vise som en form for forklaring til hvorfor nasjonen har mer enn tre drøye dusin filmer under beltet.

Vi følger Juan og Sara. To ungdommer som sammen har bestemt seg for at det ikke finnes en fremtid i Guatemala. De skraper med seg hver siste slant de eier, og begynner å trekke nordover mot Mexico, med målet om å krysse grensen inn til «The Golden State», California. På veien treffer de på enda en gutt som slår følge med dem, og sammen reiser de på et eventyr igjennom Sør-Amerika, hvor kjepp etter kjepp settes i hjulene deres.

The Golden Dream er en veldig god kombinasjon av roadtrip og coming-of-age. Da ungdomsgjengen følger togskinnene nordover er det vanskelig å ikke tenke på Rob Reiners 80talls klassiker Stand By Me, hvor ungdommene istedenfor å lete etter et lik ved enden av togskinnene, leter etter en sikker fremtid.

Jeg skal ikke prestere å si at den er av samme kaliber som sistnevnte film, men om det er en ting filmen vinner på, så er det å vise vanskelighetene. Det er en konstruert film, men den føles ekte. Det er virkelige konsekvenser på spill. Dette er ikke et moro eventyr på en skolefri sommerdag, dette handler om å skape et nytt liv, og dra fra en av de fattigste regionene i sør, til muligheten for rikdom og frihet i nord.

Nivået av realisme dabber dessverre noen ganger ned, da absolutt alle ting som kan gå galt, går galt. Det føles noen ganger som om alle migrasjons-skrekkhistorier har blitt kokt ned i en. Men heldigvis behandles dette riktig. Det er mørkt uten å være håpløst, det er spennende uten å være tankeløs action. En virkelig god balansekunst som viser hvor grusom den ulovlige innvandringen til USA kan være. Men også hvordan vennskapet imellom flere ungdommer tøyes, svekkes og styrkes under vanskeligheter.

The Golden Dream er en flott film. Med alt snakket om Trump og muren hans føles filmen nesten mer tidsriktig i år enn den gjorde i 2013. Det er virkelig interessant å være flue på veggen i den andre siden av en stor politisk diskusjon, og filmen håndterer det hele fantastisk, i en både gjenkjennelig men samtidig annerledes roadtripfilm som virkelig er til å anbefale. Guatemala har kanskje laget færre filmer enn jeg har dvder i hylla mi, men om dette er nivået på hva de skaper, så ser jeg for meg at tallene på produksjoner øker fremover.

 

The Golden Dream (La Jaula de Oro) - Skrevet og regissert av Diego Quemada-Díez, med;  Brandon López, Rodolfo Domínguez og Karen Martínez. Lengde: 1 t 48 min.Land: Guatemala. Premiere: 25. oktober 2013.

Relaterte innlegg