Meny Lukk

19. Sør-Afrika – My Octopus Teacher

Dette er en kjærlighetshistorie. Den dykker ned i dypet av en manns lengtende søk etter å bli en del av naturen rundt seg. I søken møter vi blekkspruten. En mye mer kompleks skapning enn hva du kanskje skulle tro? Hva jeg lærte av en blekksprut er en historie om en mann, en blekksprut, og all naturen rundt. Det er vakkert å se på, nydelig å høre på, og graver seg langt inn i hjerterota på en følsom filmviter.

Vi blir møtt av musikk som fra første tone setter standarden for hva vi skal, og vil, føle gjennom resten av filmopplevelsen. Det baseres på stemningssettende og orkestralske lyder som binder deg fører det inn i riktig modus. Craig Foster bidrar i sin miks av intervju og voiceover med å forklare hva vi ser, hva som skjer, og hvorfor vi skal interessere oss for det.

Overblikksklippene viser frem havet, som føles uendelig. Foster tar oss også med inn i nærmere klipp av havets mørke kroker, og sjøgressets jungel. Med langsomme bevegelser føres vi inn i blekksprutens liv og væremåte. 

Filmen er en safari under vann, og det filmes tett på både elegante skapninger, og ekle kryp. Vi får høre ulingen til hvalene, som kan minne om ulver på fjelltoppen. Dyrene i havet er både store og små, og som på savannen er det en miks av rovdyr og deres fremtidige offer. Blekkspruten, som både angriper og gjemmer seg, er den mest spennede av dem alle. I samspill med Foster oppleves blekkspruten både nær og kjent.

Hva jeg lærte av en blekksprut er et nydelig stykke Sør-Afrika, og en dokumentar verdt å få med seg. Hvem skulle trodd at det var mulig å gråte for en blekksprut?

My Octopus Teacher – Regi: Pippa Ehrlich og James Reed. Med:  Craig Foster og Tom Foster. Land: Sør Afrika. År: 2020.

Relaterte innlegg