Meny Lukk

2. Sverige: “En Enkel Till Antibes”

Vi har ankommet film nr. 2 i «Jorden Rundt på 80 Filmer», og turen går til söta bror! «En Enkel Till Antibes» er en søt liten dramafilm fra 2011, med den folkekjære sangeren Sven-Bertil Taube i hovedrollen. I den rike filmkatalogen Sverige har å by på med både Ingmar Bergmann og Roy Andersson gikk jeg altså for en obskur liten film jeg fant på Netflix. Hvorfor? Vel, filmen har under 1000 logførte seere sammenlagt både på nettsiden IMDB og Letterboxd, så det var en reell mulighet for å finne en liten «skjult skatt». I tillegg spiller Rebecca Ferguson en sentral rolle, og dette flere år før hennes Hollywood-gjennombrudd!

Endte filmen opp med å være en skjult skatt? Nja. Veldig søt i det minste – det er den typen film som bestemoren din syntes var veldig fin (og sovnet litt til) som gikk på Nrk 2 klokken 13:00 på en søndag, om det gir mening. En film med fine bilder, godt skuespill, artige momenter og en sentimental kjerne.

George (Taube) er en halvblind enkemann som nettopp har fylt 73 år. Det har gått opp for ham at livet hans begynner å synge på siste vers, og når han finner ut at barna hans vil selge huset hans, pønsker han på en måte å komme med et motangrep. Han utpresser hushjelpen sin (Ferguson) som han har sett stjele i huset hans til å ta toget Antibes, og bryte kontakt med familien. For i Antibes venter en elskerinne han ikke har sett på en årrekke..

Det er egentlig ikke så mange konkrete klager å komme med til filmen. Men den er ikke så fryktelig bra heller. Handlingsforløpet er litt kronglete, men til å tolerere. Høydepunktet er helt klart Sven-Bertil Taube som beviser at han er like god å spille en rolle så vel som han er å synge. Det er også gøy å se Rebecca Ferguson tale på morsmålet, men den den helhetlige filmen har en trøtt energi ved seg, som gjør den best egnet som bakgrunnsstøy når du vasker huset.

En Enkel Till Antibes (2011) – Regi: Richard Hobert – Eyefeed AB – 105 min.

Relaterte innlegg