Meny Lukk

21. Japan – Battle Royale

På et ukjent tidspunkt i fremtidens Japan blir en klasse med ungdommer sendt ut til en øde øy for å delta i en konkurranse på liv og død. Kun en av de vil stå igjen med livet i behold. Høres dette konseptet kjent ut? Vel, det bør det; denne japanske filmen fra år 2000 har nemlig vært inspirasjonskilde til mye av 2010-tallets pop-kultur, der i blant film- og bokserien om Hunger Games og kjente spill som Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) og Fortnite.

Battle Royale (2000) skiller seg på markant vis fra Hunger Games, ved at hele klisj-kjærlighetshistorien faller ut, og den er ikke en direkte kritikk av den amerikanske kapitalismen (med revolusjon som tema). Det står fortsatt igjen noe tematikk om korrupsjon og meningsløs lovgivning, men Battle Royale gjennomfører det på et myre kulere og mye blodigere vis. Den sender rett og slett Hunger Games i senk.

Hvis vi ser bort fra at alle i hele filmen er stylet som japanske anime karakterer så er det fortsatt en utrolig god film. Handlinga og skuespillet til enkelte kunne trengt litt mer arbeid, men ikke la det skygge over de godt skrevet karakterene (hvilke bedre måter finnes det for å bli kjent med en karakter, enn å se de på sitt mest desperate og observere hvordan de handler?) Om dette er din første eller tjuende japanske film, så kommer du nok helt sikkert til å synes den er sjarmerende, på tross av sitt rykte som voldelig og brutal.

Battle Royale (Baturu Rowaiaru) - Regi av Kinji Fukasaku; Manus av Kenta Fukasaku; Med: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda og Takeshi Kitano; Land: Japan; År: 2000.

Relaterte innlegg