Meny Lukk

27. Marokko – About Some Meaningless Events

About Some Meaningless Events er en spillefilm fra 1974 som hopper mellom faktiske intervjuer på gatene i Casablanca og tilsynelatende innøvde hendelser. Hele filmen har en dokumentarisk stil som gjør det vanskelig å skille mellom de to. Filmen som bare ble vist en eneste gang i 1975 var fram til nylig erklært tapt. Det var ikke før i 2016 at de originale filmrullene ble funnet og restaurert. På grunn av sin sterke opprørske bakgrunn ble filmen bannlyst i Marokko før den fikk sin tid på lerretet.

En gruppe filmskapere ønsker å finne ut av hva Marokkansk film burde bestå av. For å finne ut av dette intervjuer de en rekke forskjellige folk rundt Casablanca. Det er tydelig at folket ønsker politiske filmer som kan påvirke samfunnet.  Et av intervjuobjektene deres havner i en slåsskamp med sjefen sin og det ender med at sjefen blir knivstukket og dør. Etter at filmskaperne er vitne til dette får de nye ideer om hva marokkansk film kan være og endrer fokuset til voldshendelsen og historien til den tiltalte.

Denne høyst politiske filmen fremmer sitt budskap gjennom de mange intervjuobjektene og diskusjonene mellom filmskaperne, men også gjennom historien til den tiltalte. Fordi det aldri er klart når man vitner faktisk skuespill blir det veldig realistisk som en dokumentar. Omtrent hele filmen er filma håndholdt og har relativt hard klipping og veldig tydelig zooming. Ved første øyekast ser dette veldig amatøraktig ut, men i realiteten er det genialt. Vi får ikke rom til å leve oss inn i filmen som om det skulle være en fiksjonell film, selv om store deler av filmen er nettopp fiksjonell. Dette valget av stil gir det politiske budskapet mer tyngde og etterlater seeren grepet.

Heldigvis ble denne tapte skatten reddet og restaurert. Filmen som kunne vært starten på noe nytt og spennende innen film da, kan fortsette å inspirere nå. Den 20. Januar ble den tilgjengelig på MUBI og er absolutt verdt å sjekke ut.

About Some Meaningless Events/De quelques évènements sans signification - Regi: Mostafa Derkaoui. Manus: Mostafa Derkaoui. Med: Nour Abdellatif, Salah Eddine Benmoussa, Mohamed Derham, Mostapha Dziri. Land: Marokko. År: 1974. Spilletid: 1t 18m

Relaterte innlegg