Meny Lukk

3. Nederland “Amsterdamned”

Nederland er det tredje stoppet i Jorden rundt på 80 filmer, og av alle hollandske godbiter som finnes der ute har jeg altså sett 1988 filmen «Amsterdamned» av regissør og manusforfatter Dick Maas. Om denne filmen er en god representasjon på hva Nederland har å tilby av film er kanskje diskutabelt, men da jeg fikk en personlig anbefaling av en nederlender selv kunne jeg ikke dy meg. Jeg måtte anmelde denne filmen.

Det er sent på kvelden og noe ondskapsfullt lusker i vannet. Dette noe beveger seg både raskt, usynlig og er ute etter blod. Hele stedets turisme er i fare for å stenges om noe ikke blir gjort raskt. Jeg snakker overraskende nok ikke om Jaws fra 1975, men den nederlandske filmen Amsterdamned.

Eric Visser, en hardbanket politibetjent i Nederlands hovedstad får et uvanlig mysterium å løse etter at det blodige liket av en prostituert som dingler over kanten på en av kanalenes mur-broer havner i fanget på en full turistbåt med åpent tak. Mordene hoper seg raskt opp og etterhvert blir det klart at Vesser jager en dykkende og farlig seriemorder med uklart motiv som nesten alltid svømmer tre tak foran han. Med lave vinkler fra vannoverflaten lyder illevarslende åndedrag fra en drapsmann ikledd dykkerutstyr. Morderens arena er også hans perfekte gjemmested, og siden Amsterdams nettverk av kanaler er omfattende og dype, er ingen trygge lengre.

Selv om Amsterdamned på IMDb er kategorisert blant annet som grøsser minner filmen mye mer om en seksti/sytti-talls italiensk «giallo» thriller av Dario Argento, og gjør en knakende god jobb med å sjekke alle boksene i den sjangeren. Mikset inn med mye humor, seksuelle skildringer, jaktsener og en karismatisk, tøff hovedkarakter klarer krimfortellingen likevel å skille seg særegent vekk fra den italienske sjangeren ved å inkorporere seg i nederlandsk ikonografi og kultur. Jaktscenene skjer med speedbåt i Amsterdams kanaler, hovedkarakteren bor i en loftsleilighet og flere av sidekarakterene er ofte så jovialt imøtekommende at det blir komisk.

Amsterdamned er nokså forutsigbar i sitt krimdramanarrativ, men har sin styrke i at den klarer å underholde som bare rakkeren ved å skille seg ut fra sjangeren på andre måter enn å overraske publikum. Mer enn det så viser filmen at nederlandske filmskapere på åttitallet var svært kapable på å tolke og forfriske en utenlandsk og relativt snever filmsjanger som i utgangspunktet ikke hadde noe relasjon til landet. Om det finnes en særegen ånd i Nederlands filmutløp, kommer nok denne ånden ikke klarest til uttrykk i Amsterdamned fra 1988, men filmen er et klart bevis på at nederlandske filmskapere innehar en internasjonal markedsbevissthet som de er mer enn kompetente nokk til å matche.

Amsterdamned (1988) - Regissert og skrevet av Dick Maas; med Huub Spapel og Monique van de Ven; Spilletid: 1t 54m. Land: Nederland. Premiere: 11. februar 1988 (Nederland)

Relaterte innlegg