Meny Lukk

58. Sør-Afrika: “Tsotsi”

Vår rundtur rundt jorden har nå kommet til Sør-Afrika, et land med drøyt 53 millioner innbyggere. På tross av det høye innbyggertallet har landet en relativt liten filmscene. Brorparten av filmene som blir produsert får aldri en internasjonalt distribusjon. Heldigvis finnes det unntak. De aller fleste vil nok kjenne til Niell Blomkaps filmer (District 9 fra 2009, Elysium fra 2013 og Chappie fra 2015), mens noen få utvalgte vil kanskje også huske The Gods Must be Crazy fra 1980.

Vi har valgt å fokusere på Tsotsi fra 2005, regissert av Gavin Hood. I filmen møter vi Tsotsi (Presley Chweneyagae) som bor i utkanten av Johannesburg. Han er leder for en mindre kriminell gjeng. Etter en ekstra brutal kveld drar han ut på egenhånd og stjeler en bil. I denne bilen ligger den en baby. Drevet av minner fra egen barndom og vanskelige oppvekst føler Tsotsi at han får en form for tilknytning til barnet, og prøver derfor å ta vare på det så godt han kan.

Tsotsi er på mange måter en film om å komme seg over traumer man kan ha i sin egen barndom. Vi ser hvordan hovedpersonen, Tsotsi, går fra å være en hensynsløs og brutal gjengleder til hans enkle forsøk på å bli et bedre menneske. Det er nok en del feilsteg på veien, men filmen slutter likevel med et lite håp om at han kanskje kan greie det til slutt.

Det er mange som sammenligner Tsotsi med City of God (2002) fra Brasil, og ikke uten grunn. Begge er filmer som på utmerket vis tar for seg fattigdom og det harde livet på gata. Det er lett å se paralleller mellom de to filmene. Hvorvidt Gavin Hood ble inspirert av filmen som kom drøye tre år før skal ikke jeg argumentere hverken for eller i mot, men det er ingen tvil om at å se disse to filmene opp mot hverandre vil være et spennende eksperiment, og en spennende kikk på hvordan livet til de aller fattigste i et samfunn på mange måter er identisk, selv om de bor på forskjellige sider av planeten. Sant nok går City of God mye mer inn i dybden og er en mye større film, men Tsotsi greier å holde stand med de få karakterene og lokasjonene filmen bruker. Med tanke på dette liker jeg Tsotsi bedre.

At Tsotsi har gjort seg fortjent til Oscaren den vant (beste fremmedspråklige film) er det ingen tvil om. Gavin Hood har skrevet og lagd en utrolig sterk film som på flott vis forteller historien om en man som tar et oppgjør med sin egen oppvekst, og som til slutt beviser at man kan prøve å gjøre det bedre, uansett hvor lavt man har sunket.


Tsotsi – Skrevt og regissert av Gavin Hood. 
Spilletid: 1 t. 30 m. Land: Sør-Afrika. År: 2005

Relaterte innlegg