Meny Lukk

Irsk krigsdrama

’71 – Regi: Yann Demange – Crab Apple Films / Warp Films – 1 t. 40 min.

71_2815828b

I mitt tredje år på videregående dro vi på en klassetur til Irland. Vi var en uke i Belfast og en uke i Dublin. Uka i Belfast var uten tvil den mest interessante for min del. Her fikk vi høre historier fra tidligere aktører fra både IRA og Ulster Defence Force og hva de gjorde under ”The Troubles”.

I ’71 blir vi plassert i frontlinjen i Belfast sammen med den britiske soldaten Garry Hook. Han blir forlatt ”bak fiendens linjer” etter at et husraid går galt. Vi følger ham i løpet av et døgns tid når mens han prøver å komme tilbake til brakene i et nabolag som kjemper for et frigitt Nord-Irland.

Konflikten i Nord-Irland er svært komplisert, og uten litt kjennskap til den fra før vil nok ’71 være en dårlig film å starte med. Med unntak av hovedpersonen, mening Hook, er det vanskelig å skille mellom medlemmer av IRA, provisoriske IRA, medlemmer av de forskjellige Ulster-grupperingene og vanlig sivile. Ei heller er det lett å skjønne motivasjonene bak mange av handlingene i filmen.

Men jeg har som sagt kunnskap til Nord-Irland og situasjonen i Belfast fra før. Jeg har vært på guidet tur med folk fra begge sider av konflikten, jeg har vært på puber og snakket med folk på begge sider av gjerdet som skiller de protestantiske beboerne fra de katolske og jeg har snakket med folk på min egen alder fra både protestantiske og katolske skoler. Jeg kjenner igjen flere situasjoner som og hendelser som skjer i filmen fra historier som har blitt fortalt meg. Kanskje er det derfor filmen treffer meg, jeg er helt ærlig ikke sikker. Faktum er uansett at filmen har fått meg til å nok en gang å reflektere over denne brutale, langvarige og blodige konflikten som skjer skummelt nære vårt eget lille hjemland.

71 er spennende, intens og prøver så godt den kan å ikke ta klare sider i en uklar konflikt. Den kan dog være vanskelig å sette seg inn i med mindre man har litt kunnskap om situasjonen fra før.

Relaterte innlegg