Meny Lukk

8. Uganda – “Bad Black”

I den åttende installasjonen av vår “Jorda Rundt på 80 Filmer”-spalte går turen til Uganda, nærmere bestemt Wakaliwood. Et lokalsamfunn som er blitt kjent gjennom deres kultfilmer. Who Killed Captain Alex? (2010), er filmen som satte Wakaliwood i dagslyset, men filmen jeg har valgt for å representere den stolte nasjonen er Nabwana Isaac Godfref Geoffrey (Crazy World, Attack on Nyege Nyege Island) sin nyeste spillefilm Bad Black.

Den 72 minutter lange 2016 filmen, dekker undergrunnslivet i Uganda over en 30 års periode. Over denne perioden klatrer den utspekulerte tyven Bad Black (Nalwanga Gloria – Rescue team) den sosiale stigen, mens Doctor Ssali (Alan Hofmanis – Ebola Hunter) blir trent av en liten karatemester, for å stoppe Bad Black. En underholdende historie med tilsynelatende uendelige mengder vendepunkt og helsprø scener. 

Wakaliwood er definisjonen på filmskapere som har det gøy. Dette vises spesielt gjennom filmens mest eksentriske karakter, DJ Emmie. Den underholdende DJ-en kommenterer over hele filmen, og kommer med fantastiske innspill som “This is movie”(!) hvert tiende minutt. Hans beste linje kommer i en actionscene der han skriker ut en kjent skuespiller for hvert slag. I scenens siste mord bryter DJ-en ut “BILL MURRAY”, en fantastisk kontrast til Van Damme, Stallone og Arnold Schwarzenegger.

Filmen er ekstremt sjarmerende. Den er åpenbart laget av amatører og gir ingen mening, men den er underholdende fra første minutt. Alle de tekniske aspektene har blitt forbedret siden Who Killed Captain Alex. Actionscenene er mye bedre koreografert, samtidig som kinematografien er mer stabil, noe som viser fram de atletiske ferdighetene til skuespillerne.

Bad Black er en av Ugandas største perler. Den har en helt unik underholdningsverdi, som bare kunne kommet fra denne delen av verden. Den gir ingen mening samtidig som den aldri er forvirrende. Hva mer kan en si enn “THIS IS MOVIE”!

Bad Black (2016) -  Regissert av Nabwana Isaac Godfrey Geoffrey ; Nalwanga Gloria, Alan Hofmanis, Bissaso Dauda og Nabatanzi Hawah; Spilletid: 1t 12 min. 

Relaterte innlegg