Meny Lukk

9. Tyskland – “Das Boot”

Da går ferden videre til Tyskland for den niende installasjonen i “Jorda rundt på 80 filmer”. Er det dårlig stemning i kollektivet ditt? Flyter det ting overalt og du føler at du må tråkke over alle? Ligger det alltid mat på kjøkkenbenken? Er det alltid opptatt på do? Ta det med ro, sett deg ned og skru på tv’en og Das Boot. Das Boot er den perfekte filmen for kollektivterapi! Her snakker vi 50 mann som lever oppå hverandre, to i hver seng og én do i en trang ubåt. Fra spøk til revolver så kan nok kanskje Das Boot hjelpe deg og dine i kollektivet fra å fly på veggen, men først og fremst vil den gi dere en fantastisk filmopplevelse.

Das Boot eller “Ubåten” er en krigsfilm fra 1981 regissert av Wolfgang Petersen. Allerede før den kom ut var Das Boot mye omtalt i media. I 1981 var Das Boot den dyreste produserte filmen i Vest-Tyskland, men dette var nok fortsatt ikke det som tok mest oppmerksomhet i media. Filmen er nemlig basert på Lothar-Günther Buchmans roman med samme navn og i romanen ser vi krigen fra tyskernes perspektiv. Dette ble da den første krigsfilmen fra Tyskland med historien fra tyskernes side.

I filmen som er satt til 1941 på kysten utenfor det okkuperte Frankrike får vi være med et ungt mannskap ned i dypet. Ledet av en erfaren Kaptein (Jürgen Prochnow) drar de ut for å senke engelske skip. Tidlig byr turen på ulumskheter i det de tester ut ubåtens grenser og de skal straks være ofre for mer. I en berg og dalbane av følelser skal vi følge gutta på havet hvor det er veldig lang fra høyeste topp til dypeste bunn. Denne klassikeren limer deg fast til skjermen, for det er nesten skummelt å se bort. Dette er en film hvor stillheten er så ekstremt stille og hvor spenningen tar overhånd. Filmen klarer utrolig godt å skildre de ulike karakterene i mannskapet. Man får innblikk i hva forskjellen i erfaring har, men også hva de forskjellige drivkreftene i mannskapet er. Med dette grunnlaget blir det enda mer spennende jo lenger man kommer ut i filmen og det skaper en forventning til eventuelle indre konflikter. Filmen er også rå på å desorientere seeren ved å gi tydelige tegn til at det har gått et godt stykke tid uten at man helt vet hvor lenge. Man føler da med mannskapet som må stole blindt på klokka og kalenderen.

Das Boot er min levende frykt filmatisert på imponerende vis. Denne filmen byr på så utrolig mye, fra glede til redsel og fra jubel til et kamp om livet. Dette, toppa med fantastiske skuespillerprestasjoner gjør at filmen er en fornøyelse. Hatten av for Petersen og jeg avslutter skrivinga for denne gang som konstant ble forstyrret av ett ord i hodet mitt: TIEFER.

Das Boot (1981) - Regissert av Wolfgang Petersen; med Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch, Martin Semmelrogge; Spilletid: 3t 28m, Land: Tyskland. Premiere: 26 desember 1981 (Norge)

Relaterte innlegg