Meny Lukk

“Killers of the Flower Moon” – En nervepirrende leksjon i amerikansk historie


«Killers of the Flower Moon» er en filmatisering av boken med samme navn fra forfatter David Grann. Filmen ser på den sanne historien om drapene av samtlige velstående personer fra Osage-urfolket i Oklahoma på 1920-tallet.

I filmen møter vi Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), en litt dum men glupsk krigsveteran som flytter til sin velstående onkel Bill «King» Hale (Robert De Niro) i Osage County. Her er det Osage-folket som er blitt de velstående i samfunnet etter funn av olje på Osage-land. Dermed blir byen et mål for mange hvite innflyttere, som er ute etter å få tak i en del av kaka. Hvordan innflyttere som Ernest jakter på rikdom er den kompliserte delen, for den vil bli en konflikt om familie, kjærlighet, rasisme og grådighet.

I riktig Scorsese-stil, får vi et innblikk i en mørk del av amerikansk kultur og historie. Lignende flere andre Scorsese-filmer, for eksempel «Goodfellas» fra 1990 og «Gangs of New York» fra 2002, møter vi på mørke og utstøtte karakterer som er villige til å gjøre hva som helst for en smak av rikdom i den ville vesten. Filmens handling har en seriøs tone og er meget sterk, men har samtidig klart å lage mange ulike og fullstendige karakterer som både kan være tragiske, onde og til tider komiske. Dermed har de skapt komplekse karakterer som virkelig speiler det verste i menneskers natur og amerikansk historie.

Det som skiller «Killers of the Flower Moon» fra mange andre dramaer om amerikansk historie er den enorme innsatsen som er lagt ned for å verdig representere Osage-folkets tap. Filmen starter med å fortelle oss om det historiske bakteppet for dette urfolket og den massakren som vil skje, noe som vil være ukjent for mange seere. Filmen tar for seg de virkelige griske og grufulle handlingene begått mot Osage-folket av de hvite innflytterne, og jeg mener at dette har blitt filmatisert på en anstendig måte som virkelig understreker tragedien. Det er noen bilder her som du nok ikke vil glemme med det første og det med god grunn.

Likevel, spiller filmen litt på stereotypier om det amerikanske urfolket som et stille men tankefullt folk. Dette blir faktisk poengtert av karakteren Bill Hale i samtale med Ernest Burkhart helt til å starte med, noe som regissør Martin Scorsese og manusforfatter Eric Roth nok har gjort med et lurt glimt i øyet. Men dette er likevel en litt for enkel løsning på problemet, som i verste fall kan videreføre tankesettet. Samtidig har spesielt Lily Gladstone virkelig klart å markere seg blant en stjernespekket rollebesetning og gjort en spektakulær jobb i rollen som den rike Osage-kvinnen og Ernests kone, Mollie Burkhart. Mollie sitt perspektiv på situasjonen er absolutt en viktig del av fortellingen, men filmen kunne vært flinkere på å få fram hennes stemme og tanker. Jeg skulle ønske at vi fikk sett litt mer av Mollie nettopp fordi hun var så stoisk og nydelig spilt av Gladstone, noe jeg tror mange vil ta meg seg fra filmopplevelsen.

Hvis man skal se bort ifra dette, er «Killers of the Flower Moon» en nær perfekt film etter min mening. Dette kjennes definitivt som noe som kan bli Scorseses magnum opus, og vil nok inspirere mange andre filmskapere i nær framtid. Det er ingen tvil om hvorfor Martin Scorsese, sammen med gamle samarbeidspartnere som Leonardo DiCaprio og Robert De Niro, blir ansett som en av vår tids mestere av filmkunsten. Dette er en bragd som vil gi håp i alle filmelskeres hjerter!

“Killers of the Flower Moon” regissert av Martin Scorsese. Med: Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro, Jesse Plemmons og Tantoo Cardinal. Spilletid: 3 timer og 26 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino: 20. oktober.

Relaterte innlegg