Meny Lukk

“Twisters” – «You don´t face your fears, you ride ‘em»


Fem år etter Kate (Daisy Edgar-Jones) mistet to av vennene sine og kjæresten sin i et mislykket forsøk på å temme en tornado, blir hun invitert av sin gamle venn og den eneste andre overlevende Javi (Anthony Ramos) til å bli med på jakten etter tornadoer for å finne datamateriale som kan advare og redde menneskeliv. Tilbake i Kate sitt hjem i Oklahoma møter hun YouTube-meteorologen og tornado-jeger Tyler (Glen Powell). Selv om det starter en konkurranse mellom hans mannskap og Javi sitt, blir det fort tydelig at de må jobbe sammen for å temme tornadoen og bevise at Kates teori kanskje fungerer allikevel…

Roger Ebert formulerte i sin anmeldelse om Twister, denne filmens forgjenger, fra 1996: «You want loud, dumb, skillful, escapist entertainment? “Twister” works. You want to think? Think twice about seeing it». Og det holder fortsatt stand. Delvis i hvert fall. I motsetning til de fleste andre katastrofefilmene à la Roland Emmerich eller Michael Bay er denne filmen i hvert fall nært til realiteten. Med sin vitenskapelig-ish tilnærming til tornadoer og vær klarer Twisters å formidle et skremmende bilde av tornadoer og uvær. Samtidig leverer Lee Isaac Chung en visuelt fantastisk film som utnytter hele lerretet og sparer ikke på effekter når tornadoen ødelegger en rodeo eller et helt oljeraffineri.

Daisy Edgar-Jones og Glen Powell spiller hovedrollene i denne blockbusteren. Selv om karakterene er ganske klisjefylte – hun en brilliant tidligere forsker som avsverget jakt på tornadoer, han en daredevil med en stor personlighet og lidenskap som gjenkjenner briljansen hennes – så gir de eksakt det vi trenger for en underholdende film: sjarm, noen skarpe ordveksler og viljen til å forandre noe.

Roger Ebert sin anmeldelse er derfor bare delvis sans. Ja, det er mye action, destruksjon og effekter. Ja, det er mye patos i Midtvesten-flair-scener samt countrymusikk rundt bålet. Men: det er gøy og fremstiller en realitet for mange mennesker i både USA og andre land som er påvirket av et økt tall naturkatastrofer, orkaner og uvær. Og selv om det ikke burde ses som en økologisk thriller eller lignende, så fremstiller katastrofefilmer til slutt ofte tilstedeværende, realistiske redsler for sånne katastrofer.

Fantastisk visuelt material, stereotypiske karakterer og country-flair gjør Twisters til en klisjefylt, men gøy og intens katastrofefilm som ikke gir tid til å tvinne tomler. 

"Twisters" regissert av Lee Isaac Chung. Skuespillere: Daisy Edgar-Jones, Glen Powell, Anthony Ramos. Spilletid: 2 timer og 02 minutter. Aldergrense: 12 år

Relaterte innlegg