Som en del av Kulturnatt i Trondheim har jeg vært på en visning av dokumentaren Det grodde fram av Lyder Selvig fra 1947. Et av de mest interessante filmvisningene jeg har vært på på lenge.
Interessen rundt krigen i Norge har eksplodert i det siste med serier som Kampen om tungtvannet og Alliert og alene på NRK. Personlig har jeg lenge vært interessert i historier fra andre verdenskrig, men da stort sett bare de store kampanjene og hendelsene. Det er ikke før Max Manus kom i 2008 at jeg begynte å utforske mer hva det var som skjedde på norsk jord, og norsk krigsfilm generelt.
Derfor var det spennende å se Det grodde fram, men det ble ekstra spennende da filmen utelukkende fokuserer på krigen i Trondheim, noe man svært sjeldent får se eller høre om. Regissør Lyder Selvig har tilsynelatende filmet masse i smug under okkupasjonsårene 1940 til 1945. Han har i tillegg fått tak i masse materiale fra andre kilder. Han har også, sammen med de som faktisk var involvert i hendelsene, rekonstruert sabotaseaksjoner og torturscener i hovedkvarteret til Rinnan-banden, også kjent som bandeklosteret.
Spesielt interessant må jeg innrømme at jeg fant scenene fra Studentersamfundet, et hus som betyr mye for meg, og som ble konvertert til soldathjem og sirkus for tyske tropper under krigen. Det var rart å se talerstolen i Storsalen bli brukt av nazister til å feire seg selv.
Alt i alt må jeg si at det var utrolig interessant å se disse bildene og høre disse fortellingene fra krigens dager i Trondheim, og det har på ingen måte minket min interesse i å se mer.
Dessverre er ikke filmen tilgjengelig for alle riktig enda, men Bjørn Sørensen kunne si at denne filmen, og en stor del av biblioteket til Trondheim Kinematografer, skal restaureres og være klart i utgivelse i 2018.
Studenter som tar faget FILM2001 vil nok antagelig få se litt av dette noe før.