Meny Lukk

“A Quiet Place: Part 2” – Prinsen av spenning, ikke utbrodering?


Verden sitt nye «power couple», Emily Blunt som matriarken Evelyn Abbott, og John Krasinski som regissør, er tilbake i den lydfraværende oppfølgeren A Quiet Place: Part 2. Vi kastes inn i en prolog hvor vi får innblikk i familien Abbott og den lokale småbyens første møte med de blinde utenomjordiske, menneske-ødeleggerne fra forløperen. Regelen er den samme som før, ikke lag en lyd. Klarer du ikke dette, så er det over og ut!

Etter tapet av ektemannen og hjemmet sitt må Evelyn finne et nytt sted for den gjenværende familien sin, datteren Regan, sønnen Marcus og den nyfødte babyen. Det er ikke måte på motstand og lave odds for familien Abbott og filmen underbygger dette stadig med kreative problemer og løsninger. Etter de møter familievennen, den ensomme og fortapte Emmet (Cillian Murphy), forstår de raskt at menneskene som har overlevd invasjonen ikke lenger er så adskillige fra ondskapen som kom fra skyene.

A Quiet Place fra 2018 var en braksuksess og etablerte Krasinski som en sterk og spenningsfylt kunstner med storskjermen som skrekklerret sitt. Lyddesignet står fortsatt sterkt i oppfølgeren og er nok det som overføres best fra originalen. Det er klippet og limt inn lydspor og flere kreative løsninger inkorporert rundt datteren Regan sin døvhet og monstrenes ekkolokasjons egenskaper. Cillian Murphy er som forventet flott på skjermen og regien står fortsatt sterkt blant familien Abbott. Det er likevel vanskelig å argumentere for oppfølgerens nødvendighet satt opp mot sin forløper. Vi får et videre innblikk i filmverdenen og karakterene til Krasinski, men var det ikke akkurat isolasjon og uvitenheten som var med å gjøre A Quiet Place til en skremmende hit?

Part 2 er et solid stykke skrekkfilm, den er spennende til den grad at jeg snart begynner å lure på om Krasinski skal kalles for nåtidens prins av spenning. Jeg fant meg selv i å mislykkes i mitt forsøk på å sitte i ro i kinosetet opptil flere ganger. Dette er ikke av irritasjon av svake karaktervalg, som skrekksjangeren er godt kjent med, men heller fordi jeg er genuint spent på hva jeg selv ville gjort, og hva Emmet, Evelyn og Regan må finne på for å overleve! Det kryssklippes mellom opptil tre forskjellige action-sekvenser med tre forskjellige oppbyggende stressmomenter som igjen får sine unike forløsninger. Blodet pumper, og alt er gjennomført og avsluttet på en og en halv time. Slik skal det gjøres!

Krasinski har levert en spennende og godt fortalt utbrodering av A Quiet Place sitt univers, men jeg sitter igjen med en følelse av unødvendighet og oppfølgersyke. Hovedkarakterene får litt karakterbygging, men vi sitter egentlig igjen med at de er like utviklet som ved slutten av forrige film og det blir for lite nyvinninger for å rulle en hard anbefaling. Vil du ha mer av hva du fikk sist og et godt eksempel på sterkt nytt blod i registolen, anbefales filmen godt, men vi får håpe Krasinski kommer tilbake og sjokkerer oss med noe ferskt neste gang.

 A Quiet Place: Part 2: - regissert av John Krasinski. Spilletid: 1t 36 min. Land: Amerika. Norgespremiere: 11.06.2021. Skuespillere: Emily Blunt, Cillian Murphy, Millicent Simmonds, Noah Jupe. Aldersgrense: 15 år. 

Relaterte innlegg