Meny Lukk

”Andre akt” – En mammafilm


En fysioterapeut i midtlivskrise og en teaterstjerne med lammelse møtes i denne svenske ”feelgood”-filmen.

Regissert av Mårten Klingberg, “Andre akt” er en svensk romantisk komedie med superstjernene Lena Olin og Rolf Lassgård i hovedrollene. Fysioterapeut Eva (Olin) har møtt sin midtlivskrise etter eksmannen skilte seg fra henne for naboen. Når hun i tillegg går av med pensjon og sønnen som hun liker å hjelpe litt attpåtil har fått seg kjæreste. Fanget av kjedsomhet og håpløshet ber hun om å få en siste jobb som fysioterapeut og hjelper til den berømte teaterskuespilleren Harald Skoog (Lassgård) som nylig fikk slag på scenen. Det først virker som et krasj mellom personligheter blir fort en situasjon begge to drar nytte av.

Disclaimer: Før det hagler beskyldninger om generalisering grunnet tittelen på denne anmeldelsen, vil jeg gjerne spesifisere mitt budskap. Med ‘Mammafilm’ sikter jeg spesifikt til min mamma – ikke alle mammaer der ute. At min mamma skulle kunne ha lik filmsmak som mammaer flest er ingenting jeg hevder, og må i så fall antydes på egenhånd av diverse døtre og sønner der ute.

Dette er heller intet angrep på min mors filmsmak, der den strekker seg utover svenske romantiske komedier. Men – dette er definitivt det hun lettest trekkes mot. Lite utfordrende, sentimentale og godhjertede dramaer der både latteren og tårene sitter løst er en klar suksessoppskrift hos ho mor. At den attpåtil har kjente fjes som lever godt skuespill til troverdige karakterer og har (SPOILER ALERT!) en lykkelig slutt, gjør ikke Andre akt mindre mammavennlig.

Det er lite å trekke for, samtidig som det er lite å skryte noe voldsomt av. Filmen er som sagt velspilt slik som svenske filmer av denne typen har til vane for å være. Den er også sedvanlig forutsigbar, og sikker men effektiv og ikke-distraherende i uttrykket sitt. Mårten Klingbergs forrige film “Min pappa Marianne” (2020) passer også ‘mammafilm‘-kategorien, der den også hadde den samme kalkulerte strukturen men effektive håndtverket. Den var dog sterkere enn Andre akt, der den skilte seg ut med tøff tematikk – noe Klingbergs nyeste film ikke er i nærheten av å gjøre.

Du vet hva du får med Andre akt, men hvis det er svensk romcom med godt skuespill, godfølelse og narratologisk trygghet du ønsker deg, er den midt i blinken!

''Andre akt'' regissert av Mårten Klingberg. Med: Lena Olin og Rolf Lassgård. Spilletid: 1 time og 54 minutter. Land: Sverige. Aldersgrense: Tillatt for alle. På kino: 05. mai

Relaterte innlegg