Meny Lukk

”Asterix & Obelix i dragens rike” – Ennio & Zlatan i blandet affære


Det er ingen som forventer ”Gudfaren” når en skal se en ny ”Asterix & Obelix”-installasjon. ”I dragens rike” er ingen Gudfaren, og Guillaume Canet (Asterix) og Gilles Lellouche (Obelix) er heller ikke noen Brando og Pacino akkurat. Håpet ligger i sjarm – der en satser på å kunne le av morsomme karakterer og dumme vitser. Der er faktisk ikke ”Asterix & Obelix i dragens rike” helt håpløs.

Premisset er veldig enkelt, samtidig som det er veldig stort – geografisk sett. Når Det kinesiske riket blir kuppet av den slue Deng Tsin Qin (Bun Hay Mean), flykter prinsesse Fu Yi (Julie Chen) til Gallia for hjelp. Der blir Asterix og Obelix satt i oppdrag til å redde keiserinnen (Linh-Dan Pham) og vinne Kina tilbake. De møter uventet motstand i form av Julius Cæsar (Vincent Cassel); som forøvrig er midt oppi en turbulent kjærlighetsaffære med Cleopatra (Marion Cotillard); og Romerrikets hær, med den store krigeren Antivirus (Zlatan Ibrahimovic) i spissen.

Sånn rent kvalitetsmessig er det lite å skryte av. Manuset er tidvis helt elendig og klippingen er også ofte forferdelig. Dubbing er alltid grusomt, og dette var intet unntak. Jeg skulle gjerne hørt stjernene Cassel og Cotillard sine egne stemmer framfor to norske dubbeskuespillere man har hørt utallige ganger før. Den skuffelsen går dog over etterhvert, og forsvinner totalt når Zlatan dubber sin franske dialog på svensk i det som kun kan beskrives som et fantastisk kinoøyeblikk. For en fotballelsker som meg var i hele tatt alt med Zlatan gull, og jeg storkoste meg med han på lerretet. Av andre karakterer serverte gallernes hoffnarr Trubadurix (Philippe Katerine) noen humringsverdige øyeblikk.

Det må også nevnes at jeg fikk en skikkelige cinema-gasm i det Ennio Morricones ”Deborah’s theme” fra Sergio Leones ”Once Upon a Time in America” plutselig ble spilt, som kanskje er min favorittmusikk satt til film noen sinne.

Selv om det ikke blir noen Gullpalme på filmen, synes jeg ”Asterix & Obelix i dragens rike” var grei. En tydelig selvbevissthet kombinert med et par artige øyeblikk, litt magisk musikk og en koselig avslutning gjør at filmen stiger ut av elendighetens dype dal. Den stiger riktignok ikke høyre enn middelmådighetens kunstgressbane, der kvaliteten ikke tillater mer enn som så. Men blir man sjarmert, samtidig som man klarer å ignorere dumskapen og det tidvis håpløse manuset, vil både store og små kanskje kunne finne glede i denne filmen.

''Asterix & Obelix i dragens rike'' regissert av Guillaume Canet. Med: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Zlatan Ibrahimvic, Marion Cotillard, Vincent Cassel. Norske stemmer: Anders Bye, Øyvind B. Lyse, Simen Sand, Zlatan Ibrahimovic, Even Bergan, Gaute Boris Skjegstad, Christoffer Staib, Jon Bjørnstad, Sidney Lange, Magnus Nielsen, Trond Teigen, Jeppe Beck Laursen. Spilletid: 1 time og 50 minutter. Land: Frankrike. Aldersgrense: 6 år. På kino 17. februar.

Relaterte innlegg