Meny Lukk

“Baby Jane” – Rotete og upresist drama

[usr 1.5]

Etter å bli ferdig på videregående skole flytter 19 år gamle Jonna (Roosa Söderholm) fra småbyen sin og inn til Helsinki på jakt etter både jobb og utdanning. Litt synd er det at regissør og manusforfatter Katja Gauriloff knapt gir seg selv 5 minutter til å introdusere noe som helst før filmen stuper hodet først inn i et tvilsomt kjærlighetsforhold mellom Jonna og 30 år gamle Piki (Maria Ylipää). Selv IMDbs korte beskrivelse av filmen er dessverre langt mer forklarende enn Gauriloffs sparsommelige velkomstsekvenser. Kort tid etter sin ankomst til byen besøker Jonna en nattklubb, men på veien hjem blir hun overfalt av en ukjent mann. Heldigvis er Piki i nærheten og redder med seg Jonna hjem for kvelden. Forholdet mellom de to kvinnene er umiddelbart i gang, krydret med noen drømmeaktige sekvenser av bondagetau som snor seg rundt Jonnas kropp.

Med en vagt presentert maktdynamikk som grunnlag fortsetter forholdet mellom kvinnene. Piki er voksen, bestemt og i kontroll mens Jonna lar seg rive med i varmen av blomstrende kjærlighet. Jonna blir introdusert for Pikis venner, deriblant ekskjeresten Bossa (Nelly Kärkkäinen), som hjelper Piki med en rekke hverdagslige gjøremål, blant annet vasker hun alle klærne hennes. Jonna lærer om Pikis problemer med panikkanfall og angst og kort tid etterpå frir Piki til Jonna; de to blir forlovet. Det nyforlovede paret starter en sextelefon fra Pikis leilighet samtidig som de selger Jonnas brukte undertøy for raske penger. Mens Piki i stadig mindre grad beveger seg utendørs vokser Jonnas sjalusi og mistro overfor Bossa; hun skjønner ikke hvorfor denne ekskjæresten fremdeles har nøkler til Pikis leilighet og hvorfor hun fortsatt er en så viktig del av livet hennes.

Som en adaptert versjon av Sofi Oksanens roman ved samme navn blir Gauriloffs forsøk på å fremstille det åpenbart kompliserte forholdet mellom Jonna og Piki (og Bossa) veldig rotete. Temaer om seksualitet, mentale sykdommer, vold, makt og avhengighet koker bort i utallige scener av enten krangel eller seksuell nytelse. Sakte film, “cinematiske” innklipp av detaljer og drømmeaktige, halvhjertede metaforer fyller tomrommene mellom konfrontasjonene og fører oss stadig lenger vekk fra filmens mer interessante kjerne. Gauriloff tar fatt i langt mer enn hun klarer å presentere på en fornuftig og forståelig måte. Resultatet er et mylder av ideer, konfliktområder og potensielt interessant tematikk uten noen reell slagkraft, en ren formidling av hendelser.

Svake skildringer av mentale problemer og seksuell makt er filmens største problem. Det hele avrundes i en siste akt som legger igjen en rekke spørsmålstegn til filmens egen tematikk, en avslutning som knapt virker som et resultat av foregående hendelser.

https://www.youtube.com/watch?v=-n-tH9E6vxE

Baby Jane – regissert av Katja Gauriloff; skrevet av Katja Gauriloff, Sofi Oksanen (roman) og Veera Tyhtilä; med Roosa Söderholm, Maria Ylipää, Nelly Kärkkäinen og Lauri Tilkanen. Spilletid: 1t 30m. Land: Finland. Premiere: 18.10.19. Aldersgrense: 15 år.

 

Relaterte innlegg