Meny Lukk

“Beloved Neighbours” – Voksenlivets gleder


Ewa og Michal har et tilsynelatende greit forhold til naboene sine Kasia og Bartek, helt til en sen kveld (fylt med whisky) som både skaper nye problemer, og drar opp gamle konflikter. Beloved Neighbours (orginaltittel: Biały Potok) gir oss et innsyn i to begivenhetsrike dager i livene til to par i 30/40-årene, med besøk av alt fra dyr til politi og sketchy menn. 


Hvor skal jeg begynne? Denne polske komedie/drama filmen regissert av Michal Grzybowski setter publikum direkte inn i livene til disse fire menneskene og de rundt dem. Filmen starter i et middagsselskap hos Ewa og Michel, hvor Kasia og Bartek er gjester, eller rettere sagt; etter maten er spist og drikken står på bordet. Alle, utenom Ewa som er gravid, har tydelig drukket en del, og det tar ikke lang til før stemningen blir mildt ukomfortabel. Det er nok det mest gjennomgående i filmen, en ukomfortabel stemning. Det føltes ut som jeg med et uhell spionerte på noen som hadde en dypt privat krangel, og jeg hadde ikke muligheten til å dra. 80% av filmen er bare krangling, om penger, lojalitet, og andre problemer voksne har.

Jeg følte ikke jeg burde ha vært til stede ved det meste som skjedde. På en måte er dette et positivt element med filmen. Det er en veldig naturalistisk film, og det føltes ut som jeg så på ekte mennesker, noe som gjorde handlingen ekstra ukomfortabel. Sammen med gode skuespillerprestasjoner ble den naturalistiske stilen forsterket med mye bruk av håndholdt kamera som fulgte de minste bevegelser. Dette gir en følelse av at kamera er mer menneskelig på et vis.

Beloved Neighbours er kategorisert som en komedie. Og selv om jeg smålo et par ganger på grunn av komisk timing eller av sjokkerende hendelser, kan jeg ikke si jeg syns den var morsom. Det skal sies at en film om 40 år gamle gifte mennesker som opplever problemer voksne gifte mennesker går gjennom, kanskje ikke trenger å være morsom for en 19 år gammel singel jente. En morsom detalj var riktignok hvor opptatt alle var av høfligheter som å si god kveld til fremmede på de rareste tidspunktene, hvor det ikke burde være en prioritet. Det er også overraskende morsomt å se en gravid kvinne leke spion. Flere av scenen ble akkompagnert med en ganske kul jazzete trommespilling som ga en komisk effekt i noen tilfeller. 

Beloved Neighbours er en merkelig engasjerende film, som gir et innblikk i de kompliserte livene til to ektepar som bor ved siden av hverandre. Det er en historie med flere tvister, og en slutt som var både sjokkerende og antiklimaktisk på samme tid. Selv om Grzybowski ikke har laget min neste favorittfilm, oppnådde han en ting; jeg har verken lyst til å gifte meg, få barn eller ha naboer etter å ha sett den.

"Biały Potok" regissert av Michal Grzybowski. Med: Marcin Dorociński, Agnieszka Dulęba-Kasza, Julia Wyszyńska, Dobromir Dymecki. Spilletid: 1 time og 15 minutter. Land: Polen. Aldersgrense: 18 år. På kino: 21. januar.

Relaterte innlegg