Meny Lukk

“Beskytteren” – en skremmende virkelighet


Den kinesiske filmen Beskytteren (originalt 少年的你) regissert av Derek Tsang forteller historien om den unge jenten, Chen Nian (spilt av Dongyu Zhou), som må navigere eksamen, mobbing og press fra flere sider. Hun former et overraskende vennskap med en småkriminell gutt, Xiao Bei (spilt av Jackson Yee), etter hun prøver å ringe politiet når hun ser han bli banket opp på gaten. Bei starter å beskytte Nian fra mobberne hennes, og de har et interessant vennskap som utvikler seg gjennom filmen.

Filmens hovedtema er mobbing, noe som skjer hver dag i hele verden. Da mener jeg ikke verbal mobbing eller nettmobbing, men brutal, voldelig mobbing. Mye av handlingen foregår på skolen, hvor elevene forbereder seg til eksamener (kalles gaokao i kina), som virker å være direkte koblet til universitets-adgang. Ut i fra mitt google-søk, er man omtrent 18 år når man tar eksamene. Nian blir hovedsakelig mobbet av en gjeng på tre jenter (det er derimot et tydelig hierarki i gruppen). Tidlig i filmen tar en annen jente selvmord, mest sannsynlig fordi hun ble mobbet av disse, og hennes død gjør Nian til hoved offeret. Selvmordet fører til en politietterforskning, noe som gir filmen en krim-thriller følelse. Dette blir forsterket av musikken, som tilsetter en spent stemning.

Som sagt er mobbingen brutal og voldelig, og innebærer at Nian blir dyttet ned trapper, slått, truet med våpen. Det er en utrolig ukomfortabel stemning, og gir en følelse av håpløshet siden vi ikke kan hjelpe Nian; som virkelig har blitt utdelt de verste kortene. Ikke bare frykter hun for livet sitt, hun har også familieproblemer med en mor som er ettersøkt av kreditorer og ekstremt press fra skolen angående eksamen. I tillegg til et sterkt budskap om mobbing, gir Tsang et innblikk i den ekstreme skole-kulturen i Kina. Jeg kan selvfølgelig ikke uttale meg om hvor virkelighetsnært filmen er, men uansett er det nesten sinnsykt hvor stort press som ligger på elevene, både fra skolen og fra foreldre. 

Dongyu leverer en utrolig sterk, følelsesladd opptreden som er vond å se på. I tillegg har hun og Jackson en god dynamikk som er troverdig. Det er derimot veldig mye som skjer, og selv om filmen har en spilletid på over to timer, er det noen elementer som føles hastet. Selv om filmen gjennomgår flere, viktige, tema og har gode budskap, er handlingen litt ujevn. Noen ganger føltes det ut som det var litt for mye som foregikk.

Beskytteren utforsker et universelt tema som mobbing og press på en original måte, ved å blande flere sjangre, inkludert thriller, coming-of-age og en slags rom-com (på sin egne måte). Med sterke skuespillere, effektiv musikk og god regi er Beskytteren definitivt verdt å se.

"Beskytteren" regissert av Kwok Cheung Tsang. Med: Dongyu Zhou, Jackson Yee, Fang Yin og Ye Zhou. Spilletid: 2 timer og 15 minutter. Land: Kina. Aldersgrense: 15 år. På kino: 18. mars.

Relaterte innlegg