Meny Lukk

«Blue Code of Silence» – Sladrehank skal sjøl ha bank!

[usr 3.0]

Det trønderske produksjonsselskapet Spætt Film står bak denne dokumentaren om den korrupte politibetjenten Robert Leuci og hans historie. For 40 år siden hjalp Leuci å nedfelle en spesialavdeling innen politiet i New York City, som het «Special Investigations Unit», eller SIU. Dette var den største og mest korrupte enheten innen politiet i amerikansk historie. Robert Leuci var selv en del av denne spesialavdelingen. Dette er allerede historie, men filmen til Magnus Skatvold og Spætt setter nærmere bestemt søkelyset på reaksjonene og ettervirkningene denne historien, om politikorrupsjon, hadde på vår hovedperson Leuci.

Det er ikke første gang noen har laget en film eller skrevet om hva som foregikk på slutten av 60- og begynnelsen av 70-tallet innen politimiljøet i New York City og SIU. Fiksjonsfilmen Prince of the city (1981) er en filmadaptasjon av boken ved samme navn som også tar for seg livet til Robert Leuci og kompanjongene i SIU og ettervirkningene av grov korrupsjon og tiltale. Robert Leuci var på ingen måte en uskyldig mann. Han var kjent for å være en av de verste og mest korrupte i sin enhet og fikk derfor mange venner og bekjente innen kriminelle sirkler og dop langer-miljøer som han og sine medsammensvorne arresterte eller utnyttet, litt om hverandre. Dette gjorde også Leuci til den perfekte muldvarpen.

Året er 2015 og dokumentarteamet har klart å overbevise Leuci til et etterlengtet møte og flere intervjuer. Dette ble hans mulighet til å fortelle historien sin fra et mer moderne ståsted og ettermæle. Majoriteten av filmen består av diverse intervjuer og/eller voice over av intervjuer innklippet med arkivfilmer fra 60- og 70-tallet. Filmens tittel referer til «koden» eller den «uskrevne regelen» innad politiet, hvor en ikke tyster på sine partnere, uansett hva de måtte gjøre innenfor eller utenfor loven.

Filmen taper en del på grunn av sin lengde og sitt omfang. Det blir vanskelig å argumentere hvorvidt dette litt nyere innblikket trengs og om filmen klarer å vise oss noe som vi allerede ikke visste om Leuci fra tidligere historiske avisartikler, filmer eller bøker. Skuddene og intervjuportrettene er veldig estetisk pene og godt komponert, og lydbilde er knasende godt og klart, dette bærer godt gjennom hele filmen. Det er likevel ikke noe banebrytende ny informasjon etter de allerede omtalte skandalene og korrupsjonen fra 70-tallet. Leuci introduseres som en tvetydig og veldig kontroversiell figur, enten liker du han eller så er han en tyster!

Etter å ha sett portrettet av han i sin helhet sitter jeg dessverre igjen med samme mening som jeg hadde etter første akt. Jeg vil likevel påpeke at produksjonskvaliteten ikke er til å overse. Dette er ikke såkalte «norske tilstander», dette ville holdt opp i statene også. Den Anbefales til de som er ukjent med tematikken og er interessert i paralleller til dagens kontroverser innen USA og politi. Se reisen fra pliktoppfyllende politi, til korrupt etterforsker og helt fram til sladrehank!

Premiere: 23.10.2020. Skuespillere: Bob Leuci. Sjanger: Dokumentar. Regi: Magnus Skatvold, Greg Mallozzi (medregissør) .Nasjonalitet: Norge / USA. Aldersgrense med begrunnelse: 9 år. Språk: engelsk. Produksjonsår: 2020. Distributør: Uavhengig distribusjon

Relaterte innlegg