Meny Lukk

“Børning 3” – Biler på autopilot

[usr 2.5]

Roy Gundersen (Anders Baasmo Christiansen) er gifteklar med sin Sylvia, denne gang spilt av Kathrine Thorborg Johansen og ikke Jenny Skavlan. Det eneste problemet er at en tidligere tysk flamme av Sylvia, Robyn (Alexandra Maria Lara), har tatt turen til seremonien for å vinne tilbake hjertet hennes. Robyn klarer omsider å røve henne fra Gundersen, så Gundersen og hans faste følge må ta turen ned til Tyskland for å kjøre om kapp på den legendariske racingbanen Nürburing i håp om å vinne henne tilbake.

Det skal sies at jeg aldri har vært kjempeentusiastisk når en ny Børning-film har kommet på kinolerretet, men uansett så jeg denne med åpent sinn. Og nok en gang var jeg ikke overbevist. Jeg klarer ikke helt å forklare hvorfor filmene ikke har falt helt i smak for meg, de føles bare litt trygg på en måte? Både humoren og historien som tar for seg mange kjente sjangertroper har blitt gjort større og bedre før. Selve bilsekvensene eller heller ikke noen høydare, men moro nok der og da.

Likevel var det mange snøft og god humring jevnt og trutt i filmen. Men kanskje ikke de gapskrattene filmskaperne hadde håpet på. Jeg føler også de underspilte mye som kunne vært komisk gull, med tanke på alle landene de tar turen innom, og alle forviklingene som mulig kunne skjedd.

Filmen har mange morsomme karakterer og scenarioer, deriblant politimann Philip Mørk (Henrik Mestad) som nå er permittert for å kjøre turistbuss. Filmens høydepunkt er uten tvil duoen Doffen & Nybakken (Sven Nordin & Otto Jespersen). De stjeler hver en scene de befinner seg i – og siden filmskaperne henter mye fra andre kjente bilfilmer, kunne ikke de da fått fingeren ut av ræva og laget en Doffen & Nybakken – film, akkurat som fjorårets Hobbs & Shaw fra Fast & Furios – folkene? Jeg kan ikke noe for det, men Roy Gundersen er bare så gørr kjedelig.

Kanskje det mest problematiske med hele filmen er rollene kvinnene har. Det virket som at enten var de objekter eller så var de ond! Sylvia som i de forrige filmene var et vesentlig medlem i gjengen er nå blitt redusert til prinsessa som Askeladden skal vinne i folkeeventyrene, Doffen trakasserer Wenche Myhre og TT (Trond Halbo) finner drømmedama som ikke har mer enn et par replikker.

Børning 3 er en tolerabel oppfølger og dersom du likte de andre blir du sikkert å more deg med denne også. Jeg for min del syntes det er nok nå, med mindre de lager en Doffen og Nybakken – solofilm såklart. Og skjerpings på kvinnefronten!!

Børning 3 - Regi og manus av Hallvard Bræin. Spilletid: 1t 40 min. Land: Norge. Norgespremiere: 14.10.2020. Skuespillere: Anders Baasmo, Ida Husøy, Sven Nordin, Otto Jespersen. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg