Meny Lukk

“Boy from Heaven” – Politisk spenningsdrama satt i Egypt


Tarik Salehs “Boy from Heaven”, viser et politisk spenningsdrama av en naiv mann og hans tilfeldige rolle som informant for Kairos etterretningstjeneste. Sveriges Oscar-kandidat kaster et kritisk blikk på korrupsjonen i Egypt.

Adam (Twafeek Barhom) ankommer som fersk student på det muslimske universitetet Al-Azhar i Kairo. Det er et prestisjetungt universitet med lærere som høytstående medlemmer i samfunnet. Da stor-imamen dør, skal det utnevnes en ny leder for universitetet som skaper store politiske konflikter. Adam blir brukt som en brikke av etterretningsoffiseren Ibrahim (Fares Fares). Han vil få Adam til påvirke valget i statens favør, men uten at deres innblanding blir lagt merke til.

Filmen viser nydelige klipp av moskeer, universitetets uteplasser og storslåtte høye tårn som ser utover Kairo. Det er en visuelt flott film som klarer fint å få frem skillet mellom universitetets ærbødige bygg Kairos skitne gater. Adam spiller godt som usikker og modig student som blir fanget av et politisk spill. Det samme gjør etterretningsoffiseren, Ibrahim, som prøver å gjøre jobben sin på best mulig måte. Men til tross for deres gode skuespillerprestasjoner mangler filmen et ekstra gir. Det skal være en thriller, en spenningsfilm, hvor vi blir dratt med i et samfunn som styres av religiøse og militære krefter. Det blir relativt spennende, men ikke nok til at pulsen økes av betydningsfull grad. De øyeblikkene en kan begynne å tro at nå har det gått gale for seg, ordner seg så fort at en får ikke tenkt ut setningen før det er over. Filmen kan også føles litt lang og treg til tider, som ikke akkurat bygger opp under spenningsnivået. Selv om spenningen ikke alltid er på topp, så får vi likevel innblikk i interessante intriger innenfor Islamske vegger.

Boy from Heaven er et godt stykke film som viser statens korrupsjon og infiltrasjon i en religiøs og tilsynelatende uavhengig institusjon. Filmen er visuelt flott og har mange gode skuespillerprestasjoner. Spenningen kunne bli skrudd opp et par hakk, og spilletiden kunne vært kuttet ned. Til tross for dette, var det fortsatt fengslende sekvenser og en underholdene film å se på.

"Boy from Heaven" regissert av Tarik Saleh. Med:  Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mehdi Dehbi. Spilletid: 2 time og 6 minutter. Land: Sverige/Danmark/Frankrike/Finland. Aldersgrense: 12 år. På kino: 31. mars. 

Relaterte innlegg