Meny Lukk

“Civil War” – Journalister i krigens frontlinje


I en nær, dystopisk fremtid, eller i en annen tidslinje, er de forente stater ikke helt så forente lenger. Det er nemlig en ny borgerkrig på gang, og vi følger en gruppe med journalister og krigsfotografer på deres ferd ned til Washington D.C. mens det foregår krigshandlinger rundt dem.

USA er splittet og folk er desperate. Vi møter Lee Smith (Kirsten Dunst), en velkjent krigsfotograf som kaprer intense, brutale og blodige utfall som skal vises til resten av verden. Med seg har hun kollega Joel (Wagner Moura), de er på vei til hovedstaden Washington D.C. for å intervjuet presidenten, spilt av Nick Offerman, som samtidig er hardt presset fra alle kanter. Men det er ikke bare de to som vil ned til galskapen, også veteran fotograf og mentor Sammy (Stephen McKinley Henderson) og nykommeren Jessie (Cailee Spaeny) klarer å snakke seg med og de legger ut på en “road-trip” gjennom farefylte deler av landet der borgerkrigen har gjort sitt inntrykk.

Det er Alex Garland som er regissør og manusforfatter for “Civil War”, han har tidligere regissert filmene Ex Machina, Annihilation og Men, der det populære produksjonsselskapet A24 står bak to av dem og Civil War. I front finner vi Kirsten Dunst, kanskje mest kjent for sin rolle som Mary Jane i Sam Raimi sin Spider-Man trilogi fra 2000-tallet. Hun er meget god i rollen som Lee, og er definitivt ett av de største lyspunktene i denne moderne krigsfilmen. Sammen med Dunst er Wagner Moura, som fikk sitt gjennombrudd i serien Narcos der han spilte den famøse narkobaronen Pablo Escobar, McKinley Henderson og Spaeny som i fjor briljerte som Priscilla Presley i Priscilla. I likhet med Dunst så gjør alle skuespillerne gode jobber i sine respektive roller. Det samme kan forsåvidt sies om Offerman som presidenten, selv om han bare har maks to-tre minutter med skjermtid.

Filmens konsept er spennende og nytt, men det trekkes litt ned fordi man egentlig aldri får vite hva som startet denne nye borgerkrigen i USA. Også blir det politiske aspektet med filmen borte der krigskjøretøy og våpen blir prioritert for seerens underholdningsbehov. Men kinematografien i filmen er kapret på en fin måte, lyddesignet er bra og filmens soundtrack er rolig og fint, i motsetning til kaoset som skjer i bakgrunnen.

Alt i alt så er Civil War en vellaget film, med et interessant konsept med noen minuser der vi følger krigen fra journalistenes perspektiv. Med flotte bilder, god lyd og en intens krigsthriller så er denne filmen verdt kinobesøket.

"Civil War" - regissert av Alex Garland. Med: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Cailee Spaeny og Nick Offerman. Spilletid: 1 time og 49 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino: 19. april.

Relaterte innlegg