Meny Lukk

”Close” – Årets sterkeste, vakreste … og kanskje beste


31 (!) år gamle Lukas Dhont viser at det ikke alltid er erfaring som teller med sin nye film ”Close”. Vennskapsdramaet (som fortjent fikk over 10 minutter stående applaus på Cannes filmfestival i mai) består av simpelt men vakkert foto, utrolig skuespill, en rørende fortelling og en ekstremt sjelden humanitet både foran og bak kamera. Filmen er utvilsomt blant årets beste, og også blant de bedre filmene som har premiert dette tiåret.

Kort fortalt – Léo (Eden Dambrine) og Rémis (Gustave De Waele) uvanlig nære og intime vennskap settes på prøve når de begynner på ungdomsskolen. Mer trenger en ikke vite, rett og slett!

I januar 2014 satt en tapper ung gutt på kino og gråt sine modigste tårer. Filmen var Kule kidz gråter ikke, og dette var sist gang undertegnede gråt i en kinosal. Dette har skjedd på ny, da en nå litt eldre gutt satt på pressevisning og gråt enda modigere tårer. Ikke bare fikk Close meg til å gråte, Dhonts film totalvraket meg på en måte jeg ikke kan huske å ha skjedd på veldig lenge.

At filmen får en sjeldent emosjonell mann som meg til å miste det helt er en stor bragd. Det sier selvfølgelig noe om kvalitet når det gjelder både manus og det visuelle. Samtidig krever det en vanvittig menneskekjenning og humanitet fra både de bak og de foran kamera for å klare å nå publikum på den måten. Også måten det gjøres på er en bragd. Filmen er gjennomvarm, og veldig naturlig fremfor å være manipulativ. Det er også noe helt spesielt når barn spiller så bra som det Dambrine og De Waele gjør. Jeg blir ikke overrasket dersom to stjerner er født med de to.

Close er satt opp på flere norske kinoer i romjula. Jula handler først og fremst om å være medmenneske, og sånn sett passer Close utmerket. Familie er også viktig i jula, og denne passer godt å se med nære og kjære i alle aldre. Uansett er Close en utrolig sterk og vakker film, som man ikke glemmer med det første.

''Close'' regissert av Lukas Dhont. Med Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker. Spilletid: 1 time og 44 minutter. Land: Belgia/Frankrike/Nederland. Alder: 12 år. På kino 25. desember

Relaterte innlegg