Meny Lukk

“Cocaine Bear” – Rusa bamse og farvel til Liotta.


“Cocaine Bear” er løst basert på historien om et fly som styrter i delstaten Georgia. I ulykken forsvinner flere pakker med kokain, som fremdeles er godt gjemt i den enorme nasjonalparken. I filmen leter en kriminell bande etter sin tapte kokain, men en svartbjørn ramler over varene først og utvikler en fatal kjærlighet til det colombianske produktet. Inn i røra blandes to savnede barn, elendige etterforskere, en parkvokter med løs avtrekker og en mor som aldri gir opp. 

Forventningene til Cocaine Bear var for min del ikke store. Det originale premisset kunne i verste konsekvens vært en hvilepute for et middels manus. Men den gang ei. Cocaine Bear balanserer humor, rørende historiefortelling og gørr på mesterlig vis. Kroppsdeler og vitser hagler i halvannen time. Og leverer enda til en ekstra scene etter rulleteksten verdt å vente på.

Ray Liotta (t.h.) i sin siste filmrolle

Elizabeth Banks viser seg som mer enn en dreven skuespiller. Humor vet vi allerede at hun kan, men det å balansere en film på et vis hvor historien ikke drukner i vitser og gørr er intet mindre enn en prestasjon. Jeg vil satse så høyt som å si at dette godt mulig er årets komedie. Uansett forventning før man kommer inn i kinosalen vil Cocaine Bear overraske med hva den drar frem og hvilke lemmer som dras av.

Cocaine Bear kan vise til en cast uten et åpenbart svakeste ledd. Ray Liotta er det store navnet på plakaten, men ikke i nærheten av å være mest fremtredende. Margo Martindale og Jesse Tyler Ferguson leverer gode prestasjoner som naive voktere av nasjonalparken. Keri Russell, Brooklyn Princes og Christian Convery er sentrum for filmens mer sentimentale fortelling, sentimentalt i en positivt ladet forstand. Isiah Whitlock Jr. spiller etterforskeren Bob med stor troverdighet til tross for karakterens noe klønete natur.

Kristofer Hivju skal også nevnes tross sin svært korte tid som turist i de amerikanske skoger. Med sin norsk-engelsk og filmens første og eneste replikk på norsk: Å, faen.

Cocaine Bear må være blant filmene, om ikke filmen, hvor det konsumeres mest narkotika. Og innledes passende nok med å vise gode gamle anti-narkotika snutter. Jeg kan med sikkerhet si at Tony Montana ikke har noe å komme med ovenfor denne rusa svartbjørnen. Cocaine Bear er ikke en film for sarte sjeler, men en sann sjokkartet fornøyelse om synet av avgnagde kroppsdeler, løse håndledd og tarmer spist som spagetti ikke er for mye.  

I den andre enden er Cocaine Bear historien om en mor som aldri gir opp sin datter. Selv ute i skogen hvor en svær svart bamse drevet av kokain lusker i buskene. Hun viser seg ganske enkelt å være ganske badass. Når en hagle lades lett som ingenting med Ray Liotta i kikkertsiktet lekes det ikke butikk.

Men selv når filmen er rørende og varm stanser den ikke å være morsom på mest morbide vis. Uten at det tar noe bort fra historien eller river publikum ut av øyeblikket. Elizabeth Banks har med Cocaine Bear regissert en godt balansert grøsser-komedie.

"Cocaine Bear". Regissert av Elizabeth Banks. Med: Ray Liotta, Margo Martindale, Jesse Tyler Ferguson, Keri Russell, Brooklyn Prince, Christian Convery,Isiah Whitlock Jr., Kristofer Hivju. Spilletid: 1 time og 35 minutter. Land: USA. Alder: 15 år. På kino: 15. februar. 

Relaterte innlegg