Meny Lukk

“Collini Case” – Et rettsdrama med et identitetsproblem

[usr=3]

Collini Case er et rettsdrama satt til 2001 i Berlin. Den rykende ferske advokaten Caspar Leinen (Elyas M´Barek) får tildelt sin første straffesak etter bare tre måneder i jobben. Saken omhandler mordet på den høytstående businessmannen Jean-Baptist Meyer utført av Fabrizio Collini (Franco Nero). Ivrig etter å bevise seg selv tar Leinen imot saken, men finner raskt ut at Jean-Baptist Meyer viser seg å være Hans Meyer, nemlig Leinens forbilde og foreldrefigur gjennom barndommen.

Saken i Collini Case er egentlig veldig spennende og har også historisk relevans, men filmen som skulle være et rettsdrama blir fort snudd om til et slags kjærlighetsdrama. Til tross for at saken tilsynelatende stjeler mye av medias fokus er det relasjonen mellom Leinen og familien Meyer vi får innblikk i, ikke det rettslige. Dette oppfattet jeg som en nærmest usaklig avsporing med tanke på at fokuset bør være på saken og ikke advokaten selv. Dette overveldende fokuset på hans private affære gjør filmen langtekkelig og på grensa til uinteressant over en lang periode. Jeg tror så absolutt at denne typen drama kunne skapt spenning og vært interessant for historien, men her ble det litt for mye av det gode.

En annen ting som plaget meg med filmen var rollen som flere spiller i filmen og forholdet deres til Leinen. I løpet av filmen blir vi introdusert til flere karakterer som viser seg å være viktige i handlingsforløpet, men forholdet deres til Leinen blir aldri helt utforska. Dette fører til løse ender som kan virke litt meningsløse, og man føler nesten at de bare ble introdusert for å gjøre jobben til manusforfatterne enklere. På den andre siden klarer filmen å trekke fram et uventa forhold mellom Leinen og drapssikta Collini. Begge diskriminert på grunnlag av deres opprinnelse, men som nå har tatt opp kampen om rettferdighet.  

Denne filmen prøver å by på alt fra kjærlighetsdrama og indre problemer til etiske valg og spørsmål om profesjonalitet, samtidig som den prøver å ta opp tema som rasisme. Dette gjør at det nesten blir vanskelig å forstå hva man skal få med seg fra filmen og de aller viktigste temaene blir kanskje litt begravd i alt det andre. På den positive siden så byr filmen på fantastisk lyd. Filmmusikken satte absolutt stemninga og bidro enormt med spenninga i filmen. Kameraarbeidet var også godt og skuespillet holdt mer enn mål. Spesielt vil jeg trekke fram Franco Nero som var perfekt for rollen. Alt i alt så er Collini Case absolutt ikke en dårlig kinoopplevelse, men den stikker kanskje noen kjepper i hjula på seg selv til tider.

Collini case - Regi: Marco Kreuzpaintner, Manus: Christian Zübert, Robert Gold, Jens-Frederik Otto; med Elyas M´Barek, Alexandra Maria Lara, Franco Nero, Heiner Lauterbach. Spilletid:  2h 3min. Land: Tyskland. Premiere: 25.09.2020. Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg