Meny Lukk

“Crimes of the Future” – Er kirugi den nye sexen?


David Cronenberg har klart å skape en syk sci-fi- og performance-verden hvor kutting av ens innvoller er kunst og sex? Det ble fort klart for meg at her måtte en sette seg inn i et visst tankesett.  

Saul Tenser (Viggo Mortensen) og hans performance-partner Caprice (Léa Seydoux) lever i en syntetisk verden hvor folk utvikler mutasjoner. Saul er en av dem og får stadig nye tilvekster av organer. Han og Caprice bruker dette som en performance-act hvor Saul ligger på operasjonsbordet, mens Caprice kutter han opp. Dette blir dog gjort på en meget sensuell måte.

Det er en forstyrrende verden vi får innblikk i. Den viser folk som kutter hverandre, og seg selv ut av seksuell opphisselse. Det ble vist grafisk kutting av innvoller og kroppslig horror som strider imot alt det vi ser på som «normalt». Og det er vel det Cronenberg prøver på

Det er fantasifull og skrekkelig film som byr på interessante konsepter, men det ble litt vanskelig å få helt grep om den. Dialogen mellom karakterene var til dels stiv og merkelig, men det funket likevel i sin helhet. Filmen var ulikt noe annet jeg har sett før, og jeg visste aldri hva neste steg kom til å være. Bruken av effekter bidro også sterkt til den merkelige sci-fi-verden vi fikk tilgang til.

Cronenbergs bruk av kropps horror, fikk meg til å tenke at han har brukt nåtidens politiske situasjoner som inspirasjon. Med abortlover og kvinner som ikke får bestemme over sin egen kropp, er det lignende paralleller i filmen. Det er frykt for det ukjente og mulighetene mutasjonene byr på for menneskeheten, og det må kontrolleres.

Det var fullt opp med kroppslige nytelser i alle slags former. “Crimes of the Futurekunne ikke vært tydeligere at kroppen er et redskap for nytelse i former som stritter hardt imot den konvensjonelle sexen. Filmens slagord var: «kirurgi er den nye sexen». Altså jeg tror det sier sitt. Men like viktig handlet filmen også om frykten for det ukjente og hvordan noen få skal bestemme over andre. En film verdt å se, men kanskje ikke for alle.

"Crimes of the Future" regissert av David Cronenberg. Med: Viggo Mortensen, Lèa Seydoux, Kristen Stewart. Spilletid: 1 time og 47 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 18 år. På kino: 4. november. 

Relaterte innlegg