Meny Lukk

“Dancing Queen” – en applaus for inspirerende jenter!


Mina (Liv Elvira Kippersund Larsen) går i  6. klasse på barneskolen. Når den kjente hip-hop danseren E.D.-Win fra Oslo begynner på skolen, er det første han gjør å starte en audition for å bli med i crewet hans, for å vinne «The Mjøsa Challenge». Mina blir fascinert, og finner ut at mormoren hennes (Anne Marit Jacobsen) danset på Chat Noir i sin tid, og kan lære henne å danse. Underveis lærer hun også om vennskap, familie, og lidenskap.

Noe som fra starten føles ut som det skulle være en feelgood film, blir brått mer seriøs enn forventet. Kanskje dette er meg som undervurderer barneskoleelever, eller overvurderer min evne til å ikke bli rørt av en film om livene til 6. klassinger.

Viktig å nevne er hvor godt satt sammen rollebesetningen var. Andrea Bræin Hovig og Anne Marit Jacobsen som de store kvinnelige skuespillerne de er, passet perfekt inn i rollene sine som overbeskyttende mor og eksentrisk bestemor. Samtidig var det mange nye fjes og unge skuespillere som gjorde inntrykk både i dans og skuespillerprestasjon, som absolutt er nevneverdig. Regissør Aurora Gossé, som tidligere har regissert film for både barn og voksne, slår i her til med litt fra begge verdener.

Filmen føles ut som en hyllest til våre eldre generasjoner av dansere, skuespillere og artister, og samtidig de unge og lovende vi ser nå. Musikken, mormor, og hjemmet hennes dratt rett ut fra 70-tallet, gir en nostalgisk feelgood vibe, og passer med ABBA sangen filmen så fint har brukt som tittel; “Dancing Queen”. Det var kanskje noe med kvinnedagen, og mitt eget viktige forhold til mor og bestemor, men denne filmen traff midt i blinken.

Samtidig som jeg synes sosiale kommentarer og seriøsitet kanskje tok vel stor plass i en ikke så lang film, er det absolutt viktige temaer som tas opp. Kommentarene man får på barneskolen kan følge deg livet ut, og det er en viktig påminnelse for absolutt alle at man er god nok som man er. Ikke minst er det viktig å vite at livet går opp og ned, og at selv om man må jobbe hardt for noe, skal man også ha det gøy. I tillegg føles jo alt så stort ut på barneskolen! Jeg minnes om tiden alt handlet om hiphop, “AF1”, og moteshow i friminutter.

Selv om iPadene og touch-tavlen skremmer meg litt selv om det egentlig ikke var så lenge siden jeg gikk på barneskolen, har filmen absolutt noe for alle. Kanskje er det den filmen man burde se med mor og bestemor, om ikke bare gode venner, eller alene. Den får på god-følelsen slik Mamma Mia! kanskje gjør for de litt eldre. Det skal sies at det kun er en håndfull filmer som har fått meg til å gråte, og dette er en av dem!

"Dancing Queen" 2023. regissert av Aurora Gossé. Spilletid: 1 time og 33 minutter. Aldersgrense 7 år. Skuespillere: Liv Elvira Klippersund Larsen, Andrea Bræin Hovig, Anne Marit Jacobsen, Viljar Knutsen Bjaadal, Cengiz Al, Sturla Harbitz og Ylva Røsten-Haga. Land: Norge.

Relaterte innlegg