Meny Lukk

“De Uskyldige” – Verdens mest misvisende tittel?


Manusforfatter og regissør Eskil Vogt er ikke fremmed for den psykologiske thrilleren. I 2017 skrev han manuset til Joachim Triers Thelma som satte spor i norsk skrekkfilmhistorie med overnaturlige og dypt ubehagelige grøss. Jeg mener at Vogt med De Uskyldige fortsetter i det samme, gyselige sporet som den gang.

De Uskyldige handler grovt fortalt om ni år gamle Ida (Rakel Lenora Fløttum) og hennes ikke-verbale, autistiske storesøster, Anna (Alva Brynsmo Ramstad). De flytter med familien inn i en blokk i det som kan være hvilken som helst forstad på Østlandet. Ida og Anna blir raskt kjent med to andre barn fra området, Benjamin (Sam Ashraf) og Aisha (Mina Yasmine Bremseth Asheim), og de fire finner raskt ut at det er noe unormalt ved relasjonen deres. Små, barnslige påfunn blir dødelig alvor.

Som med alle psykologiske thrillere ligger ikke spenningen i frykten for et monster, men frykten må genereres av andre elementer i filmen. I De Uskyldige er det umulig å ikke nevne effekten de gode skuespillerprestasjonene har på det endelige utrykket. Hovedrollene spilles av relativt unge skuespillere uten tidligere erfaring. Det er derfor desto mer skremmende når de spiller så godt at hårene reiser seg på armene. Jeg tror de fleste kjenner til hvor uhyggelige barn kan være (se: The Shining, The Grudge, The Exorcist osv.). Barna er på sitt aller mest uhyggelige her i trange blokkleiligheter og kjellerboder. Uhyggen skapes av kontrasten mellom en vanlig oppfatning av barn som bokstavelig talt uskyldige og hendelsene som utfolder seg på lerretet.

Jeg må innrømme at jeg ikke er noen stor tilhenger av psykologisk thriller, og at det dype kroppslige ubehaget man får av å vite at noe tragisk er rett rundt hjørnet ofte truer med å tvinge meg ut av kinosalen; jeg forlot faktisk salen under en visning av Thelma i 2017.

De Uskyldige skaper en bedre balanse mellom ubehag og nysgjerrighet som holdt meg fast i stolen og i salen. Balansen handler til dels om en fengende historie og et innlevd ønske om å vite hvordan historien ender, men også om at De Uskyldige er et godt stykke filmkunst. Filmen har godt skuespill, slående vakker kinematografi og musikk som fanger og forsvinner inn i historien. Det er påfallende hvor skummelt det kan være i en forstadsblokk midt på lyse dagen.

De Uskyldige - Regissert av Eskil Vogt. Med Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf og Mina Yasmine Bremseth Asheim.  Aldersgrense: 15 år. Spilletid: 1t 57min Land: Norge 
Norgespremiere: 03.09.21

Relaterte innlegg