Meny Lukk

“Den Siste Gentleman” – Søt, sjarmerende og forglemmelig

[usr 3]

Den Siste Gentleman er basert på den sanne historien om bankraneren Forrest Tucker, en velkledd gentleman som alltid forholdt seg rolig, høflig og hyggelig i alle sine kriminelle handlinger. Han var også en mester i å bryte seg ut av fengsel, noe han gjorde suksessfullt utrolige 18 ganger. Filmen tar utgangspunkt i Tucker sine siste eskapader, hvor gamle allianser, en ny kjærlighetsinteresse og en ambisiøs detektiv setter kjepper i hjulene for ham.

Robert Redford er veldig overbevisende i rollen som Tucker, og spiller på sin veldokumenterte sjarm. Det er også interessant å se filmskaperne bruke bilder og klipp fra Redford i sine kjekke unge dager, sannsynligvis med scener fra eldre filmer. Han støttes opp av en nonchalant Sissy Spacek i rollen som Jewel, som dessverre ikke får stort å spille på. Casey Affleck sulker og sturer slik han har perfeksjonert over så mange filmer. Ikke at det gjør noe.

En av de største problemene her er at kjærlighetshistorien imellom Tucker og Jewel ikke er forankret godt nok i historien. Tucker som bankraner og Tucker som Jewel sin kjærlighetsinteresse er som fra to forskjellige filmer, og ikke særlig godt sydd sammen. Det gjør at den ene siden av historien ikke bidrar noe til den andre. Det er dessverre en av elementene som gjør Den Siste Gentleman til en tidvis kjedelig film.

Det er ellers ikke stort å si om filmen, som prøver seg på et slags 70-talls filter og en metodisk struktur som skal stå i stil, noe den bare halvveis greier å gjennomføre. Dette er langt unna filmer som David Finchers Zodiac eller Paul Thomas Anderson sin Inherent Vice, som tar pulsen på 70-tallet på et mye høyere nivå.

Robert Redford pensjonerer seg uten fanfare med denne søte lille filmen om en smilende sjarmerende bankraner. Det er mye potensiale å spore i Den Siste Gentleman, men dessverre mangler filmen noen vitale ingredienser, og ender opp som en tidvis kjedelig og veldig forglemmelig film.

Den Siste Gentleman (The Old Man and the Gun) – regissert av David Lowery; med Robert Redford, Elisabeth Moss, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover og Tom Waits. Spilletid: 1t 33. Land: USA. Premiere: 05.04.19. Aldersgrense: 6 år

Relaterte innlegg