Meny Lukk

“Don’t Look Up” – Sterkt blanda politisk saft


Doktorgradstudenten Kate (Jennifer Lawrence) oppdager en komet som er på direkte kurs mot jorden og dermed dens totale tilintetgjørelse. Astronomen Randall (Leonardo DiCaprio) driver et forskingsprosjekt som Kate deltar i og sammen med Kate kalkulerer de seg fram til at jorden har seks måneder igjen før en meteoren utsletter alt liv på jorda. I et siste håp bønnfaller de USAs president (Meryl Streep) om å iverksette et redningsoppdrag, men passer det egentlig så godt å annonsere en kommende katastrofe når presidenten sårt trenger flertall i neste valg?

Don’t Look Up‘ er Adam McKays nye storfilm der han selv står for regi og manus med en mildt sagt stjernespekket sammenkomst av kjente skuespillere. Når jeg skal se en film skrevet av McKay så har jeg allerede en del kvalitetsforventinger grunnet min forelskelse i språket, satiren og fortellerteknikken til ‘The Big Short‘ fra 2015 og samtlige andre perler (Vice, Ant-Man, Step Brothers osv.). Det mangler ikke på politisk egget under- og overtone i Don’t Look Up, men har Netflix-filmen blandet for sterk politisk saft og dullet den skarpe dagsaktuelle kommentaren?

Filmspråket starter veldig pent og undrende med fin musikkbruk, gode satt-på-spissen kontraster av medias «politiske» prioriteringer satt opp mot faktiske trusler og kriser. DiCaprio og Lawrence leverer flotte skildringer i deres roller som en nerdete og selvtillitmanglende professor og ei bein-i-nesa, kritisk og livredd doktorgradsstudent. Kjemien mellom disse to, samt McKay sin kritikk av USA sitt kjendisfokuserende, vitenskapsfiendtlige og usanne medielandskap er det som bærer filmen langt opp. Dessverre så blir den litt langdryg, og når vi er 1 time og 45 minutter inn blir det litt smør på flesk og gjentagende tematikk.

Casting-valget som overrasket meg mest var Mark Rylance som Peter, en fremstående tech-gigant a’la en fæl blanding av Jeff Bezos og Steve Jobs. En lavmælt, egoistisk, falsk medieprofil som herjer med lobbyistene med svada og lange ord, også overspilt av Rylance så til de grader. Dette faller godt inn i ‘Step Brothers‘-land av overdreven komedie og satire, et langt stykke unna The Big Short, men likevel humoristisk og på kornet.

Don’t Look Up treffer nok ikke den bredeste målgruppen som Netflix definitivt ville at dens komet av humor og politikk skulle gjøre. McKay sluntrer litt unna i avslutningen av filmen og tematikken blir vannet ut og spilletiden gror fram en del overdrivelser, scener og karakterer som jeg ikke bryr meg om.

Filmen er likevel veldig morsom. Lawrence og DiCaprio er flotte og underholdende på skjermen. Jeg anbefaler filmen som en fin påminnelse av våre prioriteringer i disse «Fyll inn ditt korstog-tema her»-tider og husk å ta det med ro og la vær å snakk politikk med hver eneste familiemiddag. Det er kanskje til slutt du som er problemet ved middagsbordet og ikke din rasistiske bestemor eller utdaterte onkel. Godt nyttår!

Don't Look Up: Regi av Adam McKay. Med Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Rob Morgan, Meryl Streep, Mark Rylance, Kate Blanchett og Jonah Hill. Spilletid: 2 timer og 24 minutter. Tilgjengelig for strømming på Netflix.

Relaterte innlegg