Meny Lukk

“Downton Abbey: En Ny Æra” – vakker, men syltynn


I Downton Abbey: En Ny Æra får vi et gjensyn med den kjente Crawley-familien fra serien med samme navn. Når Dowager Countess Violet Crawley (Maggie Smith) får en melding om at hun har arvet en villa i Frankrike, velger sønnen Robert Crawley (Hugh Bonneville) å reise ned dit for å se på eiendommen. Samtidig får familien besøk av Jack Barber (Hugh Dancy), en regissør som ønsker å bruke slottet deres som filmlokasjon.

Tv-serien Downton Abbey gikk på tv fra 2010 til 2015 og har fenget flere tv-seere verden over. Opp igjennom årene har også jeg fått med meg en del av serien, så jeg visste mer eller mindre hva jeg kunne forvente når det kom til de tekniske aspektene ved denne filmen. Kinematografien og musikken i Downton Abbey: En Ny Æra var strålende, og skuespillet fungerte veldig bra. Med tanke på at skuespillerne har spilt disse rollene i en årrekke, kommer nok ikke dette akkurat som et stort sjokk.

Handlingen til filmen var imidlertid ikke like innbringende for meg. Iløpet av filmens 2 timer og 5 minutter lange spilletid, opplevde jeg at det ikke var særlig mye som hadde skjedd. Dette er heller ikke særlig ønskelig med tanke på at filmen består av to fortellinger som utspiller seg samtidig. Da den var ferdig, satt jeg igjen og følte at filmen rett og slett kunne vært mye kortere.

Dette kommer nok av at det ikke er særlig mye konflikt som foregår i Downton Abbey: En Ny Æra. Filmen har en tydelig, men nokså mild, antagonist i en av de to fortellingene, og en føler liksom ikke at denne karakteren er en så stor hinder for hovedpersonene som en kanskje kunne ønsket. I den andre fortellingen oppstår det noen problemer for karakterene som ender opp med å bli løst like fort som de oppstår. Slike handlingsforløp ville nok fungert greit som en episode i tv-serien, men for meg fungerte ikke dette særlig bra som en helaftens film.

Jeg tror likevel at fans av tv-serien vil kunne finne mye de kan like i denne filmen. Den fungerer mer eller mindre som en lengre tv-episode, og musikken høres helt fantastisk ut i en kinosal.

Downton Abbey: En Ny Æra fungerer veldig bra på flere punkter, men sliter litt på en del andre. Hvis du er kjent med tv-serien fra før av, er det nok veldig mye i denne filmen du vil kunne like.

"Downton Abbey: En Ny Æra" regissert av Simon Curtis. Med: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Hugh Dancy, Dominic West og Maggie Smith. Spilletid: 2 timer og 5 minutter. Land: England. Aldersgrense: Tillatt for alle. På kino: 29. april.

Relaterte innlegg