Meny Lukk

“Dune: Part Two”- Vår generasjons store sci-fi film!

Når den første Dune filmen til Denis Villeneuve kom ut i 2021 sjokkerte den filmens verden. Tilhengerne av boken ble begeistret, sci-fi fans fikk vitne starten på det som kunne bli et nytt stort franchise og kritikerne bøyde seg i støvet til filmens tekniske kvaliteter. Den dro til og med inn 6 priser fra Oscar utdelingen i 2022. Personlig så likte jeg den første filmen, men jeg satt igjen med følelsen av at den var veldig avhengig av en sterk oppfølger. En oppfølger vil alltid komme med forventninger, men jeg gjorde mitt beste for å holde de i sjakk. Det hadde hatt ingenting å si om jeg bare hadde latt forventningene ta over, de hadde blitt knust uansett!

Dune: Part Two plukker opp der den første filmen slutter når Paul Atreides (Timothee Chalamet) skal lære ørkens vei blant frimenene på planeten Arrakis. Sagnene om en messias spres gjennom befolkningen når Paul slutter seg til frimenes kamp mot Harkonnens men. En personlig kamp for Paul etter Harkonnens angrep som førte til hans fars død. Til tross for sin ydmykhet tar Paul sin rolle som messias når han skal lede sitt nye folk i kamp mot keiseren (Christopher Walken). En kamp om hevn for Paul og en kamp om paradis for frimenene.

Chani (Zendaya)

Det er vanskelig å ikke bli fullstendig satt ut når man vitner noe så spesielt som Dune: Part Two. Denne filmen er så spektakulær at jeg sliter litt med å finne et sted å starte. For å ikke rote meg helt bort vil jeg begynne med Denis Villeneuve. Regissøren har alltid hatt en unik egenskap til å skape filmatisk verdener som føles autentisk og som er lett å leve seg inn i. I den første Dune filmen skapte han en verden som var både vakker og engasjerende, men først nå fikk jeg virkelig kjenne va som sto på spill. Jeg ble oppslukt i universets skarpe politiske spill, samtidig som jeg følte på frimenes religiøse og kulturelle tradisjoner. Det er veldig lenge siden en regissør/manusforfatter har vist så mye kjærlighet til verket han adapterer, og derfor fortjener Villeneuve enormt med skryt.

Den første filmen var veldig vakker å se på, men i del 2 har kinematograf Greig Fraser skapt et kunstverk fra en annen verden. Aldri har en blockbuster sett så utrolig ut. Planeten Arrakis med sine mektige sanddyner, Feyd-Rautha Harkonnens intense gladiator scene skutt i sort-hvitt, dødelige sandstormer og ekstravagante eksplosjoner. Vert eneste stillbilde i Dune: Part Two kunne hengt stolt på veggene i et kunstmuseum Metropolitan eller Louvren. Men nå skal de sies at dette mesterverket hadde vert like vakkert om du lukket øynene.

“Shai-Hulud”, den mektigste skapningen på planten Arrakis

Hans Zimmer er en komponist veldig mange kjenner til fra før av, og det er ingen overraskelse at musikken i Dune: Part Two er helt ubeskrivelig magisk. Under visningen følte jeg meg liten og maktesløs under musikkens storhet. Med de nyanserte lydeffektene og den episke musikken til Zimmer kunne denne historien blitt fortalt med prosjektoren avskrudd. Slike lydspor kommer man sjeldent over.

Før jeg runder av må jeg snakke om Timothée Chalamet. Den tidligere oscarnominerte skuespilleren er en jeg lenge har vert glad i, men jeg hadde ikke forventet en opptreden som denne. Det å mestre en karakterutvikling som den Paul Atreides har i Dune: Part Two skal være en enormt vanskelig oppgave. Chalamet mestrer denne karakterutviklingen og skaper en opptreden som jeg vil huske i lang tid. Chalamet viser hele sitt enorme spekter som skuespiller når han går fra sårbar fremfor sin store forelskelse til universets mektigste person under en av hans brilliante monologer. Mye oppmerksomhet vil gå til Timothée for sin opptreden, men det er mange skuespiller i denne filmen som fortjener sine roser. Psykotiske Austin Butler, mektige Rebecca Ferguson og varme Zendaya er blant de mest merkverdige her.

For å skape noe så mektig som Dune: Part Two må alle involverte være blant verdens beste i sine felt, men skulle jeg skryt av alle som fortjener det her hadde jeg blitt sittende bak tastaturet til år 10191. Filmen kommer til å bli husket som en milepæl i blockbuster historie, så sørg for å få med deg Dune: Part Two på kino. Det kan gå mange år før vi får muligheten til å vitne slik noe så enormt på et kinolerret igjen!

"Dune: Part Two" Regissert av Denis Villeneuve. Skuespillere: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Zendaya, Austin Butler, Florence Pugh, Javier Bardem, Christopher Walken, Lea Seydoux, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Charlotte Rampling. Spilletid: 2 timer og 46 minutter. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg