Meny Lukk

“Elizabeth – Et portrett av en dronning” – Sukkersøt glasur på en litt tørr kake.


En samling av arkivmateriale og diverse klipp fra medier er samlet sammen i denne filmen og akkompagnert av passende og kanskje upassende pop-låter. Bra eller dårlig er vanskelig å si, filmen i seg selv er underholdende og viser de ulike videoene på en måte som holder det lett og lystig.

“Elizabeth – portrett av en dronning” er regissert av Roger Mitchell, som dessverre døde av hverteinnfarkt for et år siden, før han rakk å se filmen bli gitt ut. Mitchell er blant annet kjent for klassikeren Notting Hill fra 1999.

Arkivmaterialet er samlet under korte overskrifter som lystig forklarer hva intensjonen er for visningen av neste samling. Vi ser Elizabeth som barn med henne selv som forteller om sin barndom, og siden ser vi hvordan dronningen jobbet, hvordan man forbereder seg for å møte dronningen. Vi får et innblikk inn i slottet, jobben, de som arbeider der og diverse klipp fra besøkene hennes andre steder og hennes besøk til seg.

Vi får også se de klassiske popkultur øyeblikkene som da Beatles fikk tildelt medlemskap i den britiske imperieordenen (MBE) av dronningen i 1995, Dronningen som møter Marilyn Monroe. Vitser om prinsessetilværelsen og dronninger slik som Audrey Hepburn i Prinsesse på vift fra 1953, gir et lekene innslag i de ellers gjentakende hendelsene. Videoene blir vist med diverse musikk og kan til tider minne litt om en Lana Del Rey musikkvideo. Mitchell har tatt store mengder materiale og komprimert det til kort og underholdende film. Litt som Banksy gjorde i filmen “Exit Through the Gift Shop” fra 2010.

Disse interessante øyeblikkene unnlater å nevne er det mye som går forbi det glitrende og diamantprydete estetikken det Britiske kongehuset presenterer. Det blir nevnt at Paul McCartney leverer tilbake sin medalje i 1969 for “Varierende Grunner”. Samtidig blir det kort nevnt avisoverskrifter og utsagn rundt dronningen og Diana, såvel som William og Kate. Selv om det er umulig å ikke ta et politisk standpunkt føles det ut som at filmen kun prøver å fortelle livshistorien til dronningen, ved å nevne fine øyeblikk og de tydelig dårlige.

Man kan ha mange ulike oppfatninger av dronning Elizabeth basert på hva hun har gjort, og stått for gjennom mange år på tronen. Filmen er, uavhengig av dette, en underholdende kompilasjon av det som var dronningens liv og regjeringstid. Mitchell har gjort en kreativ jobb i å fange oppmerksomheten min og holde den, med denne nytenkende og til tider eksentriske dokumentarfilmen.

Elizabeth - Et portrett av en dronning. Regissør: Roger Mitchell. Spilletid: 1 time og 29 minutter. aldersgrense: tillat for alle.

Relaterte innlegg