Meny Lukk

“En annerledes verden” – Bønder og utforskere i eventyrlig landskap


Disney greier aldri helt å bomme når det kommer til animasjonsfilmer. Denne gangen er intet unntak, og det store selskapet presenterer noe av den vakreste animasjonen de har fått til.

Den store utforskeren Jaeger Clade (Dennis Quaid) og hans sønn, Searcher (Jake Gyllenhaal), er på en lang og farlig ekspedisjon for å redde landet deres, Avalonia. På veien finner Searcher en elektrisk plante som kan forsyne strøm til hele stedet, men Jaeger blir værende for å gjennomføre oppdraget. 10 år senere bærer det videre på en ny ekspedisjon, men denne gangen er det kun Searcher og familien hans. Det viser seg at de har kanskje ikke reist dit de trodde.

Å utforske et univers og all dens mekanikk er noe av det mest underholdende man kan få publikum til å gjøre når man ser film. “En annerledes verden” har mange nokså gode idéer som kulminerer i en ganske artig tvist til slutt. Det er interessant å plukke fra hverandre hvordan alt fungerer, og alle de små hintene som blir lagt omkring i fortellingen. Jeg synes dette er med på å bevise hvordan Disney klarer seg best med originale historier, og ikke alltid remakes.

Når det kommer til selve handlingen og manuset, er det en veldig enkel struktur på det hele. Historien blir bygget opp på en standard Hollywood-måte, men det passer veldig godt til omgivelsene og til dens 100 minutters spilletid. Filmen har veldig lyst til at vi skal føle noe for den, noe den prøver for hardt på. Manuset er til tider ganske klisjé. Man hører teite vitser som kanskje ville landet hadde jeg sett den på engelsk, men jeg tviler. Karakterene er derimot velutviklede, til tross for å være ganske stereotypiske, og hver enkelt har gode øyeblikk som utgjør filmens sjarm.

På animasjonsfronten har Disney gjort det sterkt i år, og etter min mening hører denne hjemme på pallen. “En annerledes verden” har lagt fokus på nettopp det tittelen tilsier, verden. Vi får reise sammen med en vittig gjeng inn i noe helt uventet på utsøkt vis. Man feller nok ingen tårer, eller gapskratter noe særlig, men mye skal gjøres for å ikke kose seg likevel.

Strange World. 2022. Regissert av Don Hall. Med: Dennis Quaid, Jaboukie Young-White, Gabrielle Union, Lucy Liu, Jake Gyllenhaal, Alan Tudyk. Aldersgrense: 6 år. Spilletid: 1t 42min. Land: USA. Norgespremiere: 23.11.2022

Relaterte innlegg