Meny Lukk

Ender opp i skyggen

Oz: The Great and Powerful – Regi: Sam Raimi – The Walt Disney Company Nordic

hr_oz_the_great_and_powerful_12

Vi befinner oss nok en gang i det kjente og kjære landet Oz, hvor sirkustrollmannen Oscar Diggs  (James Franco) blir kastet inn av en tornado. Her møter han de tre heksene Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) og Glinda (Michelle Williams), som tror han er den store trollmannen som skal befri landet fra den onde heksa. Dermed blir Oscar ufrivillig involvert i landets episke problemer.

Filmen tar oss med på førhistorien til The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939) med kjente karakterer som de syngende Munchkins, The Wicked Witch of the West og Gilda, og deler av ferden foregår selvfølgelig på «The Yellow brick road». Også i denne filmen får hovedkarakteren fire hjelpere som følger han i kampen mot ondskapen.

Sam Raimi forsøker å blande det gamle med det moderne og lykkes til tider. Han lykkes for eksempel med å ha flere filmatiske allusjoner til The Wizard of Oz. Åpningssekvensen presenteres i svart-hvitt, men går over i farger når protagonisten ankommer Oz. I tillegg endres filmformatet fra 4:3 til widescreen, og dette fungerer utmerket. Skurkene er derimot ikke helt troverdige, og heller ikke James Franco og Mila Kunis gjør spesielt gode roller. Dette gjør det vanskelig å bli følelsesmessig involvert i handlingen.

Dersom man er fan av The Wizard of Oz strekker ikke Oz: The Great and Powerful helt opp til forventningene. Jeg savner et par muntre innslag, som en sang av The Munchkins i det ellers dystre stemningslandskapet. Som en uavhengig film er Oz: The Great and Powerful underholdene, men det moralske spørsmålet om rett og galt blir en smule klisjé til tider. Å ta på seg oppgaven med å lage en prequel til en så elsket film er ikke en lett oppgave. Sam Raimi gjør en ærverdig jobb, men klarer ikke å nå opp til forventningene.

Oz: The Great and Powerful er et godt forsøk på å ta opp arven etter The Wizard of Oz, men ender opp i skyggen av sin forløper. 

Relaterte innlegg