Meny Lukk

63. Kina – «Farewell My Concubine»

Farewell My Concubine (Chen Kaige) spenner seg over 53 år, og presenterer livene til to menn mot et historisk bakteppe av et land i omveltning. Filmen forteller historien til Dieyi (Leslie Cheung) og Xiaolou (Fengyi Zhang) og hvordan deres liv berøres av den japanske invasjonen av Kina i 1930, og seieren til kommunismen i 1949. Filmen følger dem fra deres barndom, hvor de trener til å bli operasangere til de som voksen blir operastjerner og fremfører operaen Farewell My Concubine.

Filmens regissør er en del av den såkalte femte generasjonen av kinesiske filmskapere som kom på midten av 1980-tallet og skapte en internasjonal økning i populariteten til kinesisk film. I denne perioden fikk Red Sorghum (Zhang Yimou) Gullbjørnen i Berlin i 1988, Gulløven fra Venezias filmfestival i 1992 gikk til The Story of Qiu Ju (Zhang Yimou) og i 1993 fikk Farewell My Concubine Oscarnominasjon for beste kinematografi og beste utenlandske film, og Palme d’Or i Cannes (den første og eneste for kinesisk film).

Den femte generasjons filmskapere reagerte mot den ideologiske renhet til filmene fra Kulturrevolusjonen (1966 -1976). De startet å utforske virkeligheten til lokalkultur i en mer dokumentarisk stil. I stedet for historier som skildrer heroiske militærkamper, ble filmene skapt ut av dramatikken i hverdagen til ordinære mennesker. De beholdt en politisk stilling, men ønsket å utforske problemstillinger snarere enn en resirkulering av vedtatt politikk. Mens filmer fra Kulturrevolusjonen i større grad benyttet karakterer, favoriserte de yngre regissørene psykologisk dybde på linje med europeisk film. De brukte komplekse plott, tvetydig symbolikk og stemningsfulle bilder. Noen av deres dristigere arbeider med politiske overtoner ble bannlyst av kinesiske myndigheter.

Farewell My Concubine er en film som tar opp flere temaer, både eksplisitt og implisitt. Temaer som blant annet kjønnsroller, homoseksuell legning, barnearbeid, prostitusjon, med en politisk undertone. Filmen har en flott kinematografi og imponerende scenografi, kostymer og sminke, hvor det hele gir en autentisk følelse av tidsepoken. Filmen er ganske lang og i siste halvdel av filmen utspiller plottet seg med stor hastighet, som gjør at det kan gjøre det vanskelig å få meg seg alt. Jeg anbefaler å ha litt kjennskap til kinesisk historie i forkant, for å forstå hvorfor ting utspiller seg som de gjør.

Farewell My Concubine er en visuelt flott film, som viser individers skjebne av blant annet Kulturrevolusjonen i Kina. Jeg anbefaler å lese deg litt opp på kinesisk historie før du ser filmen, det kommer til å gi deg en enda sterkere filmopplevelse.


Farewell My Concubine - Regissert av Chen Kaige; skrevet av Lillian Lee og Lu Wei. Spilletid: 2 t 51 m. Land: Kina. År: 1993.

Relaterte innlegg