Meny Lukk

Morsom nedbrytning av stereotypi

Get Hard – Regi: Etan Cohen – USA – 1 t. 40 min.

maxresdefault

James King (Will Ferrell) er en søkkrik hedgefond-forvalter som har absolutt alt. En kjempestor eiendom, en ung og sexy forlovede (Alison Brie) og gitarduetter med John Mayer. Det er helt til den dagen James blir arrestert av FBI for skattesvindel og blir dermed dømt til ti års fengsel. Han er livredd for det brutale livet på innsiden. Han kommer tilfeldigvis over bilvaskeren Darnell (Kevin Hart), som sier ja til å forberede James på livet i fengsel. Problemet er det at Darnell aldri har vært i fengsel, men bare later som, for å få de pengene som han desperat trenger.

Get Hard er virkelig en god komedie, med den perfekte duoen bestående av Ferrell og Hart. Som alltid fungerer Ferrells over-the-top-humor, hvor hans karakter alltid klinker til med full guffe. Teamet opp sammen med Hart, som er en god kontrast til Farrells høye ruvende skikkelse, som den korte og livlige personen som har et slags Napoleon-kompleks.

Sammen bryter de også ned og spiller på stereotypier av både hvite og svarte. Det mest komiske er jo så klart når James med et selvfølge går ut ifra at Darnell har sonet i fengsel, basert på statistikk som tilsier at hver tredje afro-amerikaner har sonet. Fra her av er det så vilt hvor lite ”svart” Darnell faktisk er, noe som betyr at han selv må bli en stereotyp for å kunne virke overbevisende ovenfor James.

Filmen harselerer også med klasseforskjeller. Og da sammenlignes Wall Street-meglere med afro-amerikanske gangstere og andre simple kriminelle som tyr til våpen når de heller kan rane noen gjennom aksjesvindel, noe James faktisk lærer Darnells fetter (spilt av rapperen T.I.) og hans gjeng å gjøre. Men det kan være enkelte scener i begynnelsen av filmen som kan vær litt overkill, spesielt de scenene hvor James sprader rundt med all sin rikdom.

I tillegg synes jeg at Alison Brie kanskje ikke var det rette valget i rollen som James’ forlovede, mest på grunn av den klart synlige aldersforskjellen mellom Ferrell og Brie, hvor Ferrells grå hår er klare og tydelige. Så er det jo også på grunn av at jeg er blitt vant til å se på Brie som den uskyldige og skjøre skolejenta Annie i tv-serien Community. Som det blir sagt i serien: ”Annie is young, we try not to sexualize her”. En regel som dessverre fremdeles gjelder.

Men utenom det synes jeg denne filmen var pur gull av en komedie, og til nå årets beste, for det var mange morsomme øyeblikk, spesielt humoren som involverer klasse og raseforskjeller, og hvordan stereotyper har formet vår virkelighetsoppfatning. Humor som blir glimrende fremstilt av duoen Will Ferrell og Kevin Hart.

Relaterte innlegg