Meny Lukk

«Greta» – Inspirerende dokumentar om Thunbergs gnist på miljø-aktivisme

[usr 4.0]

Denne dokumentarfilmen dekker Greta Thunberg, den nå 17år gamle svenske miljøaktivisten kjent over hele verden for å starte en hel bevegelse med sin skolestreik som inspirerte tusenvis av barn og unge, da hun var kun 15år gammel. Dokumentaren dekker hennes ofte smertefull reise fra første skolestreik helt alene utenfor det svenske parlamentet helt fram til hennes tale for verdens-ledere i New York.

Du kan forvente å lære noe om miljøkampen av filmen, men den er mest fokusert på Gretas reise fra å streike alene, til hvor hun er den dag i dag. Man lærer nok også mye om miljøet hennes, på skolen, hjemme, i politikken, og om Autisme Spektrum Lidelse. Med det sagt, så kan det virke til tider som om filmen prøver å portrettere Greta som en ‘messias’ (f.eks. i en av scenene fra hjemmet hennes blir hun illuminert av solen som en eller annen solgud). Det virker også som om hun nå har fått svaret på alt, etter selv å ha vært en einstøing (hennes egne ord) hele livet sitt. Hun kjemper gjennom filmen for pro-miljø handlinger – spesielt reduksjon i utslipp av miljøgasser, noe som også innebærer redusert forbruk av kjøttprodukter. Hun gjør dette ved å kreve at politikere og andre maktpersoner handler for jordens beste på tross av populærmeningene eller om det kommer til å vinne dem det neste valget. Filmen illustrerer også det viktige problemet som Greta selv frykter; at hun blir brukt som politisk våpen, selv om hun benekter å være affiliert med en spesifikk politisk side   (faktisk så ble det standpunktet kastet et par uker siden da hun kom ut i støtte for Biden i USAs presidentvalg). Den delen av filmen som hadde mest tyngde for meg var da hun seilte over Nord-Atlanteren fra Plymouth i England hele veien til New York, som på tross av at hun brukte mikrobølgeovn og margarin viser at hun er villig til å gå utrolige lengder for være konsistent og finne en måte å gjøre ting karbon-nøytralt på.

Regiet overasker ved at filmen holder en illusjon oppe om hva som er dokumentarisk og hva som er spilt inn i ettertid med skuespillere. Dette gir illusjonen av at alt var filmet helt fra starten – da hun bare var en jente med et pappskilt. Grossmans ‘usynlige’ regi-teknikker imponerer, både på skuespillersiden og i samarbeid med klipp-teamet som har arrangert filmen på en slik måte at Greta og andres reaksjoner viser seeren alt man trenger å vite.

Grossmans regi debut gir et hjerteknusende bilde på Greta Thunbergs kamp for miljøet de siste to årene. Det er en veldig ‘trygg’ dokumentar om hvordan en liten stemme kan forandre verdens gang.

I am Greta - Regi av Nathan Grossman med;Greta Thunberg. Spilletid:1t 41min. Land: Sverige. Premiere: 06.11.2020 Aldersgrense: Tillatt for alle

Relaterte innlegg