Meny Lukk

“Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song” – den lange veien til Hallelujah


I denne dokumentaren portretterer regissørene Daniel Geller og Dayna Goldfine musikeren, forfatteren og poeten Leonard Cohen gjennom historien om hans aller mest kjente sang; Hallelujah.

Filmen åpner med den da 79 år gamle Cohen sittende på kne, ikledd svart dress og hatt, mens han synger de første linjene av det som mange anser som hans magnum opus:

“Now I heard there was a secret chord

That David played, and it pleased the Lord

But you don’t really care for music, do ya?”

Allerede her er jeg, og sannsynligvis alle andre Cohen-fans, solgt.

Hallelujah ble første gang gitt ut på Cohens sjuende studioalbum Various Positions i 1984. Cohen hadde da jobbet med sangen i over syv år. Cohen og produsenten John Lissauer var svært fornøyde med albumet og trodde det ville slå an i USA. Slik ble det ikke. Sjefene i plateselskapet Columbia slo seg vrange og nektet å gi ut albumet. Etter mye om og men ble Various Position gitt ut på et mindre plateselskap uten noe særlig publisitet.

Historien om hvordan sangen blir hentet ut av obskuritet er muligens like kronglete som det var for Cohen å få den ferdig skrevet og innspilt. Via blant annet Bob Dylan og John Cale ender Hallelujah opp i hendene til Jeff Buckley. Det er her sangen når sin ultimate form og for alvor blir en av verdens mest kjente sanger. Etter dette kjenner at skuldrene mine begynner å heve seg. Vi beveger oss inn i Shrek og X-Factor æraen til sangen. Her forsvinner Cohen selv litt fra sin egen film til fordel for en rekke elendige cover-versjoner.

At Hallelujah er et mesterverk kan ikke betviles, men det tilhører også historien at det er en av verdens mest overtolkete sanger. På et vis passer det da at Cohen drukner litt i sangens popularitet, og Cohens comeback mot filmens slutt enda sterkere. Cohen sier det kanskje best selv: “I´m delighted, but we probably should stop singing it for a while”.

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song gir et svært interessant portrett av artisten. Ved å bruke sangen som en rød tråd får man et innblikk i Cohens liv, karriere og kreative prosess fra starten av karrieren på 60-tallet til Cohens siste album i 2016.   

"Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song" regissert av Daniel Geller og Dayna Goldfine. Med Leonard Cohen. Spilletid: 1 time og 55 minutter. Land: USA. På kino 13. januar

Relaterte innlegg