Meny Lukk

“Husnissene – Operasjon Bakverk” – Over skog og GREI

Den tyske regissøren Ute von Münchow-Pohl returnerer med et nytt effektiv sovemiddel for alle foreldre som trenger å underholde barna sine i 77 minutter.

[usr 1.5]

Etter flere tiår i isolasjon bestemmer den sosialt utstøtte husnissen Elfrid (Siri Nilsen –  Knutsen og Ludvigsen den fæle Rasputin, Maja Steinansikt) for å besøke den ondskapsfulle menneskeverdenen. Sammen med den feite husnissen Bo (Simen Sand – Trolls Verdensturne, Wall-E), og den talentfulle peanøtt-hjernen Kipp (Aleksander Walmann Åsgården – Rio 2), akter den inkompetente nissen å bevise at mennesker og husnisser kan være venner.

Den tyske spillefilmen vet 100% hvem målgruppen dens er. Det er ingenting i Husnissene – Operasjon Bakverk som er ment for å underholde voksne. Men filmen virker utmerket som underholdning for de aller yngste, spesielt på grunn av et perfekt aspekt ved filmen, hovedkarakteren Elfrid. Den utstøtte nissen er en eventyrlysten karakter som trolig ender opp med å bli en favoritt hos de yngste. Elfrid har en beundrelsesverdig optimisme, uansett hvor klønete hun er, noe som gjør henne til et perfekt forbilde. Hun danner også et vakkert vennskap med bakeren Theo (Ivar Nørve – Den lille Prinsen, Kung Fu Panda), en ensom gammel mann som viser den lille hjelperen hans myke side.

De andre karakterene i filmen er dessverre ikke like spennende. Den feite husnissen Bo er bare med i filmen for å spise usunn mat, og produsere gass. Den talentfulle Kipp har lite å gjøre i filmen. Han er kun skrevet for å ha noen som kan tvile på Elfrid sin hypotese om mennesker. Resten av husnissene er en irriterende gjeng med smurfer(!), men er heldigvis ikke med i filmen mer enn fem minutter.

Historien er full av klisjeer, og det er ikke en eneste original handling som skjer i filmen. Den prøver å opprettholde oppmerksomheten med et fokus på humoristiske animasjonsdetaljer. Dessverre ender alle disse forsøkene opp som mislykkede. Filmen er best når den fokuserer på Theo og Elfrid. Deres scenene er saklige, og vennskapet de finner i hverandre er hjertevarmende.

Husnissene – Operasjon Bakverk er en akseptabel film for de aller yngste. Det er ingenting i filmen som er støtende dårlig. Den har en duo som skinner på det lerretet i Theo og Elfrid, samtidig som den består av 60% babyhumor. En forsvarlig kinoopplevelse!

Husnissene Operasjon Bakverk - Regi av Ute von Münchow-Pohl. Spilletid: 1t 17 min. Land: Tyskland. Norgespremiere: 16.10.2020. Skuespillere Siri Nilsen, Ivar Nøvre, Simen Sand. Aldersgrense: Tillat for alle.

Relaterte innlegg