Meny Lukk

“Hva skjedde med Torstein Raaby?” – På høy tid.


Filmskaper Stian Indrevoll fra Andøya har i 25 år vært på søken etter sannheten om sitt forbilde. Torstein Raaby er ikke et navn de fleste har hørt, noe man undrer seg over hvorfor etter å ha sett denne dokumentaren. En dekorert krigshelt på linje med de fremste navnene fra 2. verdenskrig, Raaby nevnes ikke blant dem. Hvorfor kom ikke historien om Nord-Norges store krigshelt frem før november 2022, nesten 60 år etter sin død på vei mot Nordpolen.

Denne dokumentaren forteller historien om Torstein Raaby, telegrafisten og motstandsmannen fra Dverberg på Andøya. Men mer enn noe er det eventyreren denne dokumentaren tar for seg. Filmskaper Indrevoll er selv fra Andøya og deler raust av sin undring og begeistring for Torstein Raaby. På et vis som river med selv en uten noe forhold til Andøya eller mannen dokumentaren dreier seg om.

Formidlingen balanseres godt mellom bilder av helten selv og opptak av menneskene som forholdt seg til ham. Blant dem Thor Heyerdahl som seilte med Raaby på Kon-Tiki-ekspedisjonen. For å gjøre det hele mer levende dramatiseres historiene for oss ved hjelp av skuespillere. Dette bidrar til at det aldri stanser opp og oppleves monotont. Jeg vil snarere se mer og lære mer om livet til denne komplekse mannen.

Torstein Raaby om bord på flåten Kon-Tiki med Thor Heyerdahl til venstre for seg.

For om et ord kan oppsummere Torstein Raaby må det være kompleks. I opptak av Thor Heyerdahl, venner og kjærester omtales en karismatisk og vennlig mann. Når han stod ovenfor farer var Raaby kald og rolig, men livet han levde førte med seg konsekvenser. På sin vei bidro han til å bombe det tyske krigsskipet Tirpitz og var en del av Kon-Tiki-ekspedisjonen, før han endte sine dager på vei mot Nordpolen. Raaby jaktet alltid eventyret.

Filmskaperen legger mest vekt på historien om den dekorerte motstandsmannen, en historie om mot og tragedie. Dette gir innsikt til hva som formet ham. Som gjør det til en solid prioritering å ta med bilder og opptak fra store deler av innsatsen under 2. verdenskrig.

Stian Indrevoll gir oss et levende bilde av krigshelten og eventyreren. Ved historiene fra menneskene som stod ham nær og bilder fra eventyrene. Likevel kommer vi aldri helt inn på Torstein Raaby. Noe filmskaperen selv kommenterer underveis. Indrevolls forsøk er godt, men å komme til kjernen viser seg å være vrient.

Det var på høy tid at spørsmålet “Hva skjedde med Torstein Raaby?” kom for dage. Vi vet mer, ganske mye mer faktisk etter å ha sett denne dokumentaren. Det oppleves ikke som en historie som kunne startet med nå skal du høre her. Dette er ikke en leksjon, men noe nærmere inspirasjon til å søke i historien etter mennesker med levd liv som burde formidles.  

 

"Hva skjedde med Torstein Raaby". Regissert av Stian Indrevoll. Med: Stian Indrevoll, Torstein Raaby, Thor Heyerdahl. Spilletid: 1 time og 22 minutter. Land: Norge. Alder: 6 år. På kino: 18. november. 

Relaterte innlegg