Meny Lukk

“John – den siste norske cowboy” – fascinerende og vakker


Hvis du noen gang har lurt på hvordan det er å eie din egen gård i idylliske Montana, trenger du ikke se lengre enn til denne dokumentaren laget av Frode Fimland. I John – den siste norske cowboy, møter vi den titulære John Hoiland, en 92 år gammel cowboy som eier og driver sin egen ranch i statene. Dokumentaren gir oss et innblikk i hvordan John er som person, hans normale hverdag, samt det harde arbeidet han til daglig utfører. Vi får i tillegg se hans forhold til de andre innbyggerne i byen Big Timber, der han nærmest har kjendisstatus som en av de siste cowboyene i Montana.

Denne dokumentaren var virkelig en fryd å se på. Den har en solid kinematografi, meget bra bruk av musikk, og et engasjerende tema. Historiene John fortalte om livet sitt, var virkelig fascinerende å høre på, og det var imponerende å se hvor hardtarbeidende denne 92 år gamle mannen var. Det var også gøy å se den klare kjærligheten John har til eiendommen sin og folkene rundt han.

I tillegg til flere av innbyggerne i Big Timber, møter vi også Jim Larkin, som er bestekompisen til John. De to går flere år tilbake, og det er tydelig at de har et sterkt vennskapsforhold seg imellom. Det var spesielt gøy å se hvor fort John kvikna til hver gang Jim kom på besøk, noe som gjorde dokumentaren desto mer sjarmerende for meg.

Det var likevel noen steder jeg følte filmen gikk litt tregt. Dokumentaren består for det meste av intervjuer med John og de andre folkene i Big Timber, og med filmens 1 time og 28 minutter lange spilletid, kunne dette muligens virke litt langdrygt til tider. Heldigvis var dokumentaren såpass innbringende at dette ikke ble et stort problem for meg. Bruken av det vakre landskapet i Montana, i tillegg til de mange fascinerende historiene filmen hadde å by på, holdt meg engasjert gjennom hele dokumentaren.

John – den siste norske cowboy er virkelig en perle av en dokumentar. Dens bruk av musikk, kinematografi, og de mange fascinerende fortellingene fra både John og de andre i Big Timber, har resultert i en meget innbringende filmopplevelse. Dette er virkelig en dokumentar en burde få med seg.

"John - den siste norske cowboy", regissert av Frode Fimland. Om: John Hoiland. Spilletid: 1 time og 28 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg