Meny Lukk

11. Tadsjikistan: “Engelen på høyre skulder”

Engelen på høyre skulder (2002) – Regi: Djamsjed Usmonov – Artcam International / Fabrica – 1 t. 29 min.

Det lille landet Tajikistan er ikke kjent for sin filmproduksjon, men den mest kjente filmen derfra er kanskje ‘Engelen på høyre skulder’, som gikk på norske kinoer i 2003.

Hamro, en notorisk kjeltring, returnerer til landsbyen sin etter flere år i et russisk fengsel. Moren hans ligger på dødsleiet, og han vil gi henne en verdig begravelse. Ryktet hans i landsbyen er svært dårlig, og han skylder mange folk penger. Det skal vise seg at landsbyfolket på sleipt vis har arrangert Hamros gjenkomst for å få tilbake pengene sine.

Fortelling fra hjemstedet
Regissøren Djamsjed Usmonov fikk oppmerksomhet med denne filmfortellingen fra hjemstedet sitt, Asht, i nordre del av landet. Han brukte til og med familiemedlemmer som skuespillere. Da Tajikistans filmindustri er lite å skryte av, skaffet han finansiering i Italia, Frankrike og Sveits. Filmen ble vist i Un Certain Regard-programmet på Cannes i 2002. Det samme oppnådde Usmonovs neste film, To Get to Heaven, First You Have to Die, i 2006.

Landsbysamfunnet
Engelen på høyre skulder tegner et godt portrett av et lite landsbysamfunn. Barn leker i gatene mellom steinmurene, menn drikker vodka i den lokale baren og stemningen er avslappet. Usmonov krydrer filmen med morsomme skildringer av skikker og tradisjoner. Levestandarden er milevis unna luksusen vi er vant til i Vesten, noe man ser bevis på i Hamros slitne hjem, som er sparsomt innredet.

Den gode engelen
Religion spiller en stor rolle i fortellingen. Tittelen stammer fra en islamsk fabel. Den sier at man har en engel på hver skulder; en god på høyre og en ond på venstre. Englene skriver ned alt det gode og onde man gjør i livet, og bøkene deres veies mot hverandre ved livets slutt. Dette avgjør om man får komme til paradiset eller helvetet. Kjeltringen Hamro står ved en korsvei i filmen, og han blir nødt til å tenke over hvordan han skal leve resten av livet.

Et blikk på Tajikistan
Det er sjelden man hører om en film fra Tajikistan, og dette i seg selv gjør filmen interessant. Tajikistan er det minste av landene i Sentral-Asia (de som slutter på “-stan”), og har rundt åtte millioner innbyggere. Landet er det fattigste i Sentral-Asia, og lå etter de andre sovjetrepublikkene økonomisk før uavhengigheten i 1991. Narkotikasmugling er relativt utbredt, en aktivitet Engelen på høyre skulder sveiper innom i innledningen.

Engelen på høyre skulder plasserer seg sjangermessig som et drama med innslag av svart humor. Filmen gir et interessant innblikk i Tajikistan, og er en god fortelling om en manns vei mot en ny start på livet.

Relaterte innlegg