Meny Lukk

30. Spania: “Open Your Eyes”

Open Your Eyes (1997) – Regi: Alejandro Amenábar – Canal + Espana / Las Producciones del Escorpión / Les Films Alain Sarde m.fl. – 1 t. 57 min.

Underholdende sci-fi-thriller om skjønnheten og udyret.

Om regissøren

Alejandro Amenábar må kunne regnes som en av Spanias mest suksessfulle regissører. Han fikk en pangstart med sin debutfilm Thesis (1996), da filmen rasket med seg hele syv Goya-priser (spansk ekvivalent til Oscar). Open Your Eyes (Abre los ojos) fulgte deretter, før han vartet opp med den engelskspråklige The Others (2001), en old school gåsehudfremkallende skrekkfilm med Nicole Kidman i hovedrollen. Aktiv dødshjelp-tematiserende The Sea Inside (2004) med Javier Bardem fikk Oscar for beste fremmedspråklige film. Hans foreløpig siste, Agora (2009), er en storbudsjetts episk film satt i Antikkens Alexandria, og fikk blandet kritikk.

Handling

Cesar er en playboy som lever livet på sine døde foreldres penger. Han er overflatisk, og nyter at han er kjekkere enn sin kompis, Pelayo. Når Cesar feirer fødselsdagen sin, dukker Pelayo opp sammen med sin nye kjæreste, Sofia. Cesar blir umiddelbart forelsket i Penélope Cruz, kremt, Sofia. Det viser seg at hun også har øye for ham, men dagen etter blir Cesar utsatt for en fryktelig ulykke. Han overlever, men ansiktet hans er fullstendig smadret. Det vansirede ansiktet plager Cesar, som vil gjøre alt for å få sitt gamle fjes og Sofia tilbake.

Virkelighet eller drøm?

Det er lett å like Open Your Eyes. Dette er en film som ønsker å forvirre og pirre tilskueren. Den første timen er et underholdende stykke film, hvor Amenábar etablerer en kald stemning og sydende uro rundt Cesars kjekkaseri og forelskelse. Tid og handlingsløp er klart for oss. Etter halvspilt lengde blir filmen derimot svært labyrintisk og gåtefull. Den første timens hendelser brytes opp, og det skapes usikkerhet rundt Cesars opplevelser, virkelighet eller drøm? Det er fristende å trekke paralleller til David Lynch og Lost Highway (1997), som legger et liknende puslespill. Den minner også om Pedro Almodovars The Skin I Live In (2011), med sin kombinasjon av sex, smågrotesk kirurgi og sci-fi.

Kjølig thriller

Amenábar og fast manuspartner Mateo Gil skaper en fortelling med flere lag som veves sammen på spennende vis. De baker diskré inn sci-fi-elementer oppi det hele, og kroner det med en herlig finale. Filmen innehar dessuten en klassisk erotisk thriller-stemning som løfter den flere hakk. Det kjølige uttrykket sender tankene til Brian de Palma og Roman Polanski. Døm lager’em ikke som dette lenger! Musikken til Amenábar og Mariano Marín domineres av strykere som skaper en drømmende stemning. Skuespillerne er kanskje ikke filmens sterkeste kort, men herreguri, den har Penélope Cruz på sitt vakreste. Hun kler rollen som drømmedama (pun intended), og spiller tilsvarende karakter i Hollywood-remaken Vanilla Sky (2001).

Open Your Eyes er en deilig miks av sci-fi og psykologisk thriller fra en av Spanias beste regissører. Kanskje åpner den øynene dine for spansk film.

Relaterte innlegg